Skolen sto ferdig i 2023 - Nå vil kommunen utvide
Foreldreutvalget (FAU) ved Tangvall skole har kommet med skarp kritikk av skoleadministrasjonen i kommunen i sitt høringssvar til den nye skolebehovsplanen. De stiller spørsmål ved om planen virkelig ivaretar elevenes beste når de foreslår å samlokalisere Tangvall og Tinntjønn skoler og anklager kommunen for å prioritere effektivisering og kostnadsbesparelser fremfor kvalitet og trygghet i undervisningen.
Kritiserer dokumentasjonen
FAU på Tangvall skole reagerer særlig på kommunens påstand om at en eventuell nedleggelse av Tinntjønn skole «ikke vil ha store negative konsekvenser for nærmiljøet». Foreldrene mener dette er en feilaktig vurdering og understreker at begge skolene spiller en viktig rolle i sine respektive nærmiljøer.
I høringsuttalelsen ber de kommunen om dokumentasjon som viser at kvaliteten faktisk blir bedre ved en sammenslåing av skolene. Foreldreutvalget frykter at det motsatte vil skje, med færre lærere og ansatte tilstede i klasserommene og minner om at skolebehovsplanen oppsto for å spare penger.
De påpeker også mangler i kommunens økonomiske analyser, som de mener gir et ufullstendig bilde av besparelsene og de potensielle konsekvensene av en sammenslåing.
Tap av uteområde
Foreldrene er spesielt bekymret over at uteområdet til den nye skolen på Tangvall kan gå tapt. Dersom det blir en samlokalisering må det bygges et nytt tilbygg til skolen som sto ferdig så sent som januar 2023. Bygningsmassen er ikke dimensjonert for en ekstra etasje. Derfor foreslår kommunen å utvide skolen på bekostning av dagens uteområde og erstatte det tapte området med et nytt uteområde på baksiden av Tangvallhallen. Området vil ligge delvis skjult for skolebygningen, ved siden av parkeringen langs hallen.
Leder av FAU ved Tangvall skole, Marit Wergeland sier til N247 at det er et samlet FAU som frykter dette vil medføre et uoversiktlig område som kan bli et sted for uønsket atferd, noe foreldrene er bekymret for.
– Et eventuelt nytt uteområde vil ligge alt for langt unne skolebygningen. Det er virkelig bekymringsfullt dersom dette blir en realitet, sier hun.
– Foreldre frykter det vil kunne føre til mindre oversikt over store ungdomsmiljøer som strekker seg i alderen 12 til 19 år tett på sentrum, legger hun til.
Hun viser samtidig til at det samme argumentet ble brukt for å avvise en sammenslåing i forrige runde, så hvorfor skulle situasjonen være annerledes nå, undres hun.
Frykter for læringsmiljøet
FAU advarer videre mot at en sammenslåing kan føre til overtallighet blant ansatte, ufrivillige overføringer og i verste fall oppsigelser. Videre uttrykker de bekymring for elevenes læringsmiljø, særlig for elever som har behov for mindre og mer tilpassede undervisningsgrupper.
Dersom ungdomskolene i Søgne samlokaliseres, kan det bli over 1.000 elever i alderen 12 til 19 år ved skolesenteret, avhengig av innsøkingstall til Søgne videregående skole.
I høringsuttalelsen er FAU tydelige på at store skoler passer ikke for alle elever, og mange har behov for mindre læringsmiljøer der de kan føle seg sett og hørt.
Feil i tallgrunnlaget og manglende fremtidsperspektiv
Både FAU ved Tangvall og Tinntjønn skole har påpekt flere feil i tallgrunnlaget for skolebehovsplanen. De trekker frem manglende hensyn til nylig vedtatte boligprogram, som legger opp til over 600 nye boenheter i Søgne de neste fire årene.
I høringsuttalelsen skriver de at kommunen ikke har tatt høyde for den fremtidige veksten i antall elever. De frykter planen virker å være motivert av ønsket om å spare penger, ikke av hva som er best for elevene og den reelle situasjonen.
Wergeland viser til at behandlingen i Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget ved skolen er helt samstemte i saken, og at denne saken engasjerer mange elever, foreldre og ansatte.
– Vi ønsker at beslutningene skal tas på grunnlag av korrekt og grundig dokumentasjon, og at elevenes beste må stå i sentrum, avslutter Wergeland
Kommunen vil ikke kommentere
N247 har sendt uttalelsene fra FAU og saken til skoleadministrasjonen i Kristiansand kommune for uttalelse. I en e-post svarer oppvekstdirektør Kristin Eidet Robstad slik:
«Vi har mottatt langt over 200 høringsinnspill – herunder innspill fra elevråd, FAU og SU ved de fleste skolene. Vi arbeider med saksfremlegget og innstillingen i skolebehovsplansaken og vil svare ut høringsinnspillene som del av saken. Derfor verken ønsker eller kan vi kommentere enkeltinnspill nå».
Skolebehovsplanen skal behandles politisk av bystyret i februar, og saken starter i utvalgene i løpet av januar.