- Et viktig og folkekjært verk

Publisert

- Det er stort for oss å komme her med «Morgen i Ny-Hellesund», et viktig og folkekjært verk av Amaldus Nielsen, innledet avdelingsdirektør Miriam Nordgaard fra Nasjonalmuseet da det kjente verket ble vist i Skolehuset på Monsøya søndag. 
Hun beskrev kunstneren som en sannhetssøkende maler som ofte arbeidet i i friluft og som også ofte ble kalt for lysets maler. 
Nordgaard fortalte videre om kunstnerens liv fra fødsel i kunstnerbyen Mandal i 1838 og om tiden i Düsseldorf sammen med Hans Gude, og hvordan Nielsen fant sin egen vei i kunsten. En vei som etter hvert førte kunstneren til Ny-Hellesund hvor han fra 1881 arbeidet med motivet som i 1885 ble til det kunstverket Nasjonalmuseet i dag viser frem. Bildet ble i 1886 gitt til Nasjonalgalleriet og har siden vært et av institusjonens hovedverk. 
Hun la videre til at bildet finnes i ulike eksemplarer, hvorav ett av disse befinner seg i rådhuset på Tangvall. 
«Kunsten kommer hjem»
Arrangementet på Monsøya søndag er en del av programmet Norge rundt med Nasjonalmuseet, der museet gjennom sommeren og høsten sender sentrale kunstverk fra samlingen ut i landet, til steder der de har tilknytning.
- Maleriet kommer dermed «hjem» til stedet der motivet stammer fra, sier representantene fra museet i sin beskrivelse av programmet og legger til at fra juni neste år blir verkene å finne i det nye Nasjonalmuseet som da skal åpne. 
Samarbeid med lokale krefter
Representantene fra museet presiserer at utstillingen er et samarbeid med
 lokale krefter og trekker i denne sammenheng frem Peder Johan Pedersen og venneforeningen «Skolehuset i Ny-Hellesund». Kunstner Ingrid Juell Moe (bildet) som har bodd i Ny-Hellesund siden 1990 fikk også en stor takk for sin hjelp. 
Etter at skuespilleren Henrik Rafaelsen leste fra Vilhelm Krags nekrolog over Amaldus Nielsen, fortsatte programmet med en samtale mellom Nasjonalmuseets Eilif Salemonsen og Ingrid Juell Moe. 
Her ble trådene trukket fra sagnet om Olavssundets tilblivelse til Amaldus Nielsens kunstverk og videre til arkitekt Sverre Fehn, Genius Loci i år 2000, tusen år etter og ideen om et kapell på Kapelløya, før forfatter og lyriker Paal-Helge Haugen (bildet) avsluttet med å lese utdrag fra sin bok «Kyst». (Foto: Roar Tolfsen).
Rundt 100 personer var møtt frem til begivenheten på Monsøya søndag. (Foto: Roar Tolfsen)
Skolehuset og Peder Johan Pedersen ble spesielt trukket frem som viktige bidragsytere for å gjennomføre arrangementet i Ny-Hellesund. (Foto: Roar Tolfsen)
Powered by Labrador CMS