Lunde skole

Høye mobbetall i elevundersøkelsen: – Alarmen har gått

Publisert Sist oppdatert

Nylig offentliggjorde Utdanningsdirektoratet tallene fra den årlige elevundersøkelsen der blant annet mobbing er et sentralt tema. Tallene fra 7. og 10. trinn er de som offentliggjøres og måler trivsel blant elevene ved avgangstrinnet ved skolene. 

Resultatene fra Lunde skole vekker oppsikt: 

Nesten fire av ti elever på 7. trinn rapporterer om mobbing, et tall langt over landsgjennomsnittet på 12,4 prosent. 

Omtrent 1 av 10 elever oppgir å oppleve mobbing fra lærer. 

På den motsatte enden av skalaen finner vi Nygård skole der ingen elever ved trinnet oppgir å bli mobbet.

Alarmerende tall fra Lunde skole

På Lunde skole svarer hele 39,1 prosent av elevene på 7. trinn at de opplever mobbing. Rektor Arnt Jacob Grindheim erkjenner at situasjonen er alvorlig.

– Alarmen har allerede gått, sier han til N247.

Illustrasjonsbilde: Lunde skole i Søgne.

– Vi så utfordringer i fjor og begynte å jobbe med tiltak. Det var en liten bedring, men etter høstferien ble det igjen mer krevende.

Ifølge rektoren er området rundt fotballbanen spesielt problematisk. For å bedre situasjonen har skolen satt inn tre lærere i friminuttene og økt tilsynet i skolegården generelt.

– Vi jobber både med enkeltelever og systematisk på skolenivå. I tillegg har vi satt inn tiltak der det har vært utfordringer i relasjonen mellom elev og lærer, forklarer Grindheim.

Han forteller at skolen samarbeider med ungdomsskolene for å sikre en god overgang for elevene som starter der til høsten.

– Vi får også omfattende støtte fra kommunen for å styrke arbeidet vårt, forklarer rektor ved Lunde skole.

Skoleledelsen i kommunen bistår

Kommunalsjef for skole i Kristiansand kommune, Rune Heggdal sier de har vært i dialog med skoler med høye tall på mobbing i elevundersøkelsen og tilbudt bistand, men at det er den enkelte skoles ansvar å ta tallene og mobbing alvorlig.

– Dette er tall som må tas på alvor, og den enkelte skole må følge opp tallene og avdekke årsaker, forteller Heggdal.

Han har bedt skolene gjøre ytterligere undersøkelser på trinn med høye tall, og kommunens skoleledelse tilbyr bistand til den enkelte skole.

Elevombudets bekymring

I årsrapporten peker elevombudet på en generell økning i mobbing både nasjonalt og lokalt. Det er store forskjeller mellom skoler og mellom trinn innad på skolene. Resultatene er svært nedslående og understreker behovet for refleksjon og tiltak, både lokalt og nasjonalt, heter det i rapporten.

Elevundersøkelsen er et viktig verktøy for å kartlegge elevers trivsel og skolemiljø. Tallene fra Lunde skole viser at mobbing fortsatt er en betydelig utfordring. Også andre skoler opplever høy mobbing, dersom tallene fra elevundersøkelsen legges til grunn.

Høye mobbetall ved Songdalen ungdomsskole

Ved Songdalen ungdomsskole rapporterer nesten en av fem elever på 10. trinn at de opplever mobbing. 19,7 prosent opplever å bli mobbet. Rektor Daniel Håkestad sier tallene overrasker.

Songdalen ungdomskole

– Fjorårets tall på dette trinnet var lavere, så vi ble tatt litt på sengen av dette tallet. Vi vil nå gjøre ekstra undersøkelser i klassene for å se om vi kan avdekke mer. Vi må absolutt gå i oss selv. Vi setter også inn ekstra voksne en periode i friminuttene, og vi kartlegger sårbare soner der vi setter inn ekstra tilsyn. Det er ingen kvikk fiks dette. Samtidig ser vi en stor nedgang på årets 9. trinn fra året før, så der har vi også gjort noe riktig, forteller han.

– Vi har god dialog med helsesykepleier og gjennomfører en trivselsundersøkelse for å se om vi kan avdekke mer. For oss er det viktigst at alle elever skal ha det greit på skolen, sier Håkestad.

1.trinn på Søgne videregående: Nesten en av ti mobbes

Søgne skolesenter er både ungdomskole og videregående skole med elever fra 12 til 18 år.

Også ved Søgne videregående skole er mobbetallene høye. 9,2 prosent opplever å bli mobbet av andre elever i skoletiden, mot et lands- og fylkessnitt på 4,2 prosent.

4,1 prosent opplever å bli mobbet av voksne på skolen, også dette godt over snittet på 2,8 prosent. Av de videregående skolene i Kristiansand er det Søgne videregående som har høyest andel elever som opplever å bli mobbet av andre elever i skoletiden.

Til sammenligning har Tangen videregående skole et mobbetall på 2,7 prosent.

Tips oss gjerne i denne saken

Sjekk tallene ved den enkelte skole:

Skole7. trinn10.trinn
Snitt landet12,3%10,6
Snitt Kr.Sand13%11%
Langenes skole6,3%
Lunde skole39,1%
Nygård skole0,0%
Rosseland skole0,0%
Tunballen skole11,9%
Tangvall skole10,8%
Tinntjønn skole2,6%
Songdalen skole19,7%
Finsland skoleIkke oppgittIkke oppgitt
Oasen skole, BirkelidIkke oppgittIkke oppgitt

Skoler som ikke oppgir er fordi tallet er unntatt offentligheten/skjermet ved mindre skoler ettersom det er få elever ved skolene. For å unngå fare for indirekte identifisering av elever som har svart, vil en del skoler få svaralternativene skjult

Powered by Labrador CMS