Elever i 7. trinn ved Lunde skole skal frem til sommeren drive egne elevbedrifter

– Elevene skal styre det hele fra bunnen av

Publisert Sist oppdatert
Sturla Ertzeid Gahre

Ved Lunde skole har 7. klasse tatt et stort skritt inn i arbeidslivets verden. Med hele 17 elevbedrifter som skal vare helt frem til sommeren, får elevene muligheten til å planlegge, markedsføre og lære om regnskap, budsjettering og salg. 

– Elevene skal styre det hele fra bunnen av, sier faglærer Sturla Ertzeid Gahre til N247 under startskuddet for elevbedriftene torsdag formiddag.

En ny læringsmetode

Elevbedriftene gir de 57 elevene en god tilnærming til arbeidslivet før de går videre til ungdomsskolen etter sommerferien. 

– Det er første gang vi gjør noe slikt ved skolen, forteller Ertzeid Gahre.

Elevbedriften Pote & Polering drives av Sophia Isabella, Natalia, Marielle og Mia som tilbyr alt fra vask av hus og bil, handletjenester og hundepass.

Sammen med kontaktlærer Oda Melhus har flere elever rigget seg til i trinnets etasje i det nyeste bygget ved skolen. Mange av elevene har valgt å satse på kafédrift, og hele syv elevbedrifter fokuserer på salg av kaker, vafler og drikke.  

Alt ble utsolgt i løpet av 30 minutter for elevbedriften til Nora, Linnea, Olivia og Sara

Torsdag fikk elever fra 5. og 6. trinn anledning til å handle i en av skolens timer, og også lærerne er potensielle kunder.

Det var fullt i lokalet da lærere, 5. og 6. trinn fikk komme på shopping blant alle elevbedriftene

Elevbedriftene får til og med mulighet til å sette opp salgsavdelinger på lærerværelset fremover.

Tverrfaglig læring i praksis

Mandager og torsdager i timene frem til lunsj vil være viet til elevbedriftene. Ertzeid Gahre mener dette gir en verdifull praktisk tilnærming til ulike fag. 

– Vi kommer innom flere fag, som norsk, matte, etikkdelen i KRLE, engelsk, kunst og håndverk samt mat og helse, forteller han.

Andrea, Maja og Madelen driver elevbedriften Grønn Trio. Her har de sådd frø som skal bli planter som skal selges i løpet av våren. De har også satt poteter som skal selges i bedriften

Elevene gjør alt fra bunnen av, og elevbedriftene tilbyr seg innen temaer som sløyd der elevene lager fuglekasser og trefjøler, matlaging, hjemmetjenester, planter eller dyrepass. I tillegg får de en smakebit på konkurransesamfunnet, der de må tiltrekke seg kunder i en situasjon med flere konkurrerende bedrifter. 

Tiril, Hanne og Kristin driver elevbedriften Eiendomsarbeiderne HTK og tilbyr vask av bil innvendig og utvendig, vask av hus og støvsuging, handlehjelp og panting av flasker for kundene sine.

– Dette vil elevene ha mye igjen for, sier Ertzeid Gahre.

Prosjektet gir elevene en praktisk, tverrfaglig og virkelighetsnær opplæring som kan være nyttig langt inn i fremtiden. 

Lunde skole viser med dette initiativet hvordan skole og arbeidsliv kan kobles sammen på en spennende og lærerik måte. 

Og N247 sikret seg to avtaler for vask av bil utvendig. 

Powered by Labrador CMS