Monica Bartok deler sin historie om det å leve med en alvorlig kreftdiagnose. Hennes tanker er blitt til en bok.

– Ordene er sterke i slike situasjoner

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2020 snudde livet for Monica Bartok (52). Hun fikk påvist tarmkreft med spredning, noe som startet en krevende reise gjennom operasjoner, cellegiftbehandlinger, komplikasjoner og infeksjoner. Selv om all synlig kreft ble fjernet, kom det etter halvannet år tilbakefall. Midt i alt dette fant Monica en måte å bearbeide sorgen og frykten på – gjennom skriving. Tankene og følelsene hennes tok form som dikt, og denne terapien resulterte i en bok, illustrert av kunstner Anna Berthelsen med forord av Jan Vincents Johannessen. Diktsamlingen er en sterk og personlig fortelling om livsmestring og håp. 

14. januar deler Monica sine tanker på en Bokprat i biblioteket på Tangvall.

 

 

Monica er oppvokst i Søgne og har en sterk tilknytning til bygda gjennom familie og familiens hytte på Borøya. Etter å ha flyttet hjemmefra for å ta utdanning, etablerte hun seg i Kristiansand hvor hun har bodd siden. Hun har tidligere jobbet som lærer og rektor i grunnskolen og de siste årene som studieleder ved Universitetet i Agder. Etter den første operasjonen vendte hun tilbake til arbeidslivet ved UiA, men tilbakefallet tvang henne til å fokusere på helsen igjen.

Diktene som terapi

Under de mest utfordrende periodene begynte Monica å skrive. Tanker og følelser ble formulert i dikt som hun ofte skrev ned midt på natten. Denne skriveterapien ble en måte å bearbeide frykt, sorg og usikkerhet på.

Boka er delt inn i tre kapitler:

 

  • Når livet slår
  • Å stå oppreist
  • Lev sterkt

Diktene speiler Monicas erfaringer med å leve med en alvorlig kreftdiagnose, men de favner bredere enn hennes egen sykdom. Tematikken er relevant for alle som står i krevende livssituasjoner som sorg, ulykker eller annen sykdom.

– Ordene er sterke i slike situasjoner, sier Monica. Hun håper boka kan gi trøst, styrke og et innblikk i hvordan det er å leve med en tung byrde.

Kreften har til nå vokst langsomt, og behandlingene har klart å holde sykdommen i sjakk. Monica går vanligvis til cellegiftbehandling hver andre uke, men har fått noen pauser innimellom når kreften har holdt seg stabil. Selv om bivirkningene er krevende, forsøker hun å lage seg så gode dager som mulig. Håpet om fremskritt i kreftforskningen er en viktig drivkraft for henne. 

Monica Bartok

– Jeg håper inderlig at jeg kan leve lenge med kreften og aller helst bli kreftfri, men det finnes ingen garantier, sier hun.

Monica har deltatt i et forskningsprosjekt som kombinerer immunterapi og cellegift, men responderte dessverre ikke på denne behandlingen. Likevel holder hun fast ved håpet om at en ny metode en dag kan hjelpe.

Fokus på pårørende

Monica er opptatt av hvordan kreft rammer hele familien. 

– Det er mentalt krevende for alle å stå i en slik situasjon, sier hun. 

Hun mener oppfølgingen av pårørende i Kristiansand ligger langt tilbake og etterlyser mer fokus på det psykiske for familier som rammes av kreft. Selv skryter hun av senteret for kreftbehandling og beskriver sykepleierne som engler. 

–Jeg savner allikevel et Vardesenter i Kristiansand. 

Vardesenteret er en gratis møteplass for alle som er rammet av kreft. Kreftforeningen har sju Vardesentre i samarbeid med de største sykehusene i landet. Senteret er der for kreftrammede, pårørende eller etterlatt. Man kan stikke innom når det passer, eller delta på fysiske eller digitale kurs og aktiviteter.

Senteret finner man i dag i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Ålesund, Tromsø og Bodø. 

Men ikke på Sørlandet og Kristiansand.

Fra boka Når livet slår, av Monica Bartok

–Det er rart at det ikke finnes i Kristiansand, og at det ikke er lik oppfølging som andre steder i landet, sier Bartok. 

Hun håper det snart kan etableres et slikt senter i tilknytning til Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Hverdagen til Monica er annerledes enn før. Immunforsvaret er svekket når hun får behandling, og hun har derfor blitt mindre sosial. Likevel har hun valgt å finne det fine i livet og ta en dag av gangen. Hun og familien har også skaffet seg en valp, som hun beskriver som «verdens skjønneste» og en viktig del av hennes terapi. 

– Det er viktig å gjøre det normale oppi det unormale, sier hun.

Bokprat på Tangvall

Monica og Anna Berthelsen inviterer til bokprat i biblioteket på Tangvall 14. januar kl. 18. Her vil de dele tanker om livet, håpet og det å leve i krevende situasjoner. Bokpraten er ment som en hyggelig og inspirerende kveld for alle som ønsker å reflektere over livsmestring. Monica minner om at hun ikke har noen fasit, men håper at hennes erfaringer kan gi andre trøst og styrke.

Da boka ble lansert for et år siden, møtte over 100 personer opp. For Monica var det viktig at boka fikk en fin innpakning, noe hun er veldig fornøyd med.

For Monica Bartok er håpet en livbøye. Selv om situasjonen er krevende, ønsker hun ikke at andre skal synes synd på henne. 

– Det er kraft i å leve i nuet og finne styrke i håpet, sier hun. Gjennom boka og åpenheten om sin situasjon håper hun å inspirere andre til å finne mening og styrke i livets mest utfordrende stunder.

Fra boka Når livet slår av Monica Bartok, illustrert av Anna Berthelsen
Powered by Labrador CMS