10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse: – Det er lov å be om støtte
Inger og Baard har selv erfart gevinstene av å ta tak i sin psykiske helse. Nå jobber de selv med å støtte barn, unge og voksne gjennom livets bølgedaler.
Nå som dagene blir kortere og mørkere, opplever en del av oss at også tankene kan bli mørkere. Ifølge en rapport fra Helsedirektoratet har hver femte person i Norge få eller ingen å vende seg til når de har det vanskelig, og det er flere som er ensomme nå enn før pandemien.
– Det er lenge siden vi slo fast at livet ikke er for amatører, forteller Inger Gundersen og Baard Johannessen.
De to psykoterapeutene fra henholdsvis Nodelandsheia og Flekkerøy brenner for å ta den psykiske helsen på alvor. I forbindelse med Verdensdagen for psykiske helse den 10. oktober benytter de muligheten til å rekke ut en hånd.
– Å søke støtte hos en terapeut gjennom korte eller lengre perioder av livet, er mer vanlig enn mange tror. En god psykisk helse er like viktig som en frisk og sprelsk kropp, minner Inger og Baard om.
Kropp, følelser og sinn
De to psykoterapeutene vet en god del om hvordan psykisk velvære åpner for både selvrealisering og muligheten til å være noe for andre. Men slik har det ikke alltid vært - verken for Inger eller Baard.
– For noen år tilbake møtte jeg rett og slett veggen. Kroppen slo krøll på seg og de mørke følelsene satt seg fast, forteller Baard, som har lang fartstid fra skoleverket både som lærer, pedagogisk psykologisk rådgiver og rektor på Flekkerøy skole.
Veien ut ble terapi. Han valgte å ta tak i eget liv med støtte fra gestaltterapeut. Sammen jobbet de med å se sammenhengen mellom kropp, følelser og sinn.
– Nå opplever jeg at livet er rikt. Det er bedre og lettere å leve. Jeg har fremdeles krevende og tunge dager, men jeg har lært meg å bli glad i meg selv som den jeg er. Og ikke minst har jeg redskaper til å hindre at de mørke følelsene tar overhånd.
Berg- og dalbane
På Gestaltakademiet i Kristiansand traff han Inger som hadde jobbet i mange år som barne- og ungdomsarbeider før hun ble gestaltterapeut.
– Som ung opplevde jeg å miste tilhørigheten til mitt sosiale miljø. Jeg måtte finne meg en ny plattform i livet. Det var ikke lett, forteller Inger, og fortsetter:
– Livet ble på mange måter en berg- og dalbane. Uten langvarig hjelp fra en gestaltterapeut som viste meg veien inn til meg selv og hva jeg trengte for å ha et godt liv, hadde jeg aldri stått så trygt og godt plantet i livet som jeg gjør i dag.
Fremdeles er ikke hverdagen alltid like enkel – heller ikke for Inger.
– Nå har jeg heldigvis så mye innsikt at jeg vet hvilke behov jeg må ta tak i for å komme meg på beina igjen. Jeg er glad i meg selv slik jeg er.
Ingen «quick fix»
– Kan dere si litt om hvordan dere jobber med unge og voksne som oppsøker dere?
– Kroppen lyver aldri, svarer Inger kontant.
– Ved å utforske kroppens eget språk, får du tak i dine innerste behov og sår. Det er ingen «quick fix», men de fleste opplever at arbeidet med seg selv gir resultater, legger hun til.
De passer begge på å ikke glemme seg selv i en travel hverdag:
– Gestaltterapi har vist meg hvordan kroppen er koblet til følelser, behov, tanker og reaksjonsmønstre. Den innsikten hjelper meg selv til en bedre hverdag, sier Baard før Inger smetter inn:
– Som terapeut er det min oppgave å hjelpe mennesker til å se sine behov tydeligere. Det bruker jeg også på meg selv for alt det er verdt!
Så for de der ute som kjenner at det kunne vært godt med litt støtte inn i den kommende vinteren, er oppfordringen fra de to terapeutene klar:
– Ta telefonen opp. Det er lov å be om støtte!