Brannbåten Ny-Hellesund i Søgne.

Etablerer kostbar branngate - ikke midler til brannalarmer 

Arbeidet med å etablere en branngate for å redusere spredning ved en skogbrann på Monsøya i Ny-Hellesund pågår nå for fullt. Prosjektet er kostbart, men kommunen har ikke råd til å sikre Ny-Hellesund dersom en brann oppstår i selve trehusbebyggelsen.

Branngaten i Ny-Hellesund er det første tiltaket av sitt slag i Norge og innebærer blant annet at trær fjernes med helikopter for å skape en fysisk barriere mellom terreng og bebyggelse. Enkelte stiller spørsmål til prioriteringen, særlig med tanke på at statistikker viser at det er langt større risiko for at brann oppstår i trehusbebyggelsen enn ved skogbrann.

Brannstatistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at brannvesenet i Kristiansand rykket ut til 355 branner i 2023, mens de hittil i 2024 har rykket ut til ni skog- og gressbranner. 

Skjøtselsplan for Monsøya. Det er det grå feltet nærmest sundet, samt det blå feltet lengst til venstre, som skal ryddes i år. De grønne feltene, samt de tre blå feltene til høyre på kartet skal ikke ryddes.

Kristiansand kommune tilbyr i dag 50 prosent støtte til installasjon og abonnement på trådløse brannalarmer med kamera i det fredede kulturmiljøet i Ny-Hellesund. Denne støtten gjelder imidlertid bare et begrenset antall hus, og mange mener at en bredere satsing på alarmer i større deler av Ny-Hellesund kunne gitt en mer effektiv brannbeskyttelse.

Erfaringer fra Posebyen i Kristiansand som har installert slike alarmer, viser at slike tiltak tar tid.  Der tok det 16 år å få på plass et omfattende brannvarslingssystem i 80 prosent av trehusene. 

Uten klart regnskap

Ifølge byantikvar Jorunn Monrad har prosjektet med å etablere en branngate i Ny-Hellesund vært en betydelig kostnad for kommunen. Nøyaktige tall er imidlertid ikke tilgjengelige da deler av informasjonen holdes tilbake grunnet forretningsmessige hensyn, og endelige regnskapstall ennå ikke er klare. Likevel forsikrer Monrad om at midlene til brannsikringen i Ny-Hellesund er satt av for å beskytte kulturarven. 

Kritiske røster N247 har snakket med mener imidlertid at disse ressursene kunne vært brukt på en mer direkte måte, som å støtte installasjon av flere brannalarmer i trehusbebyggelsen.

Peder Johan Pedersen er fastboende på Monsøya i Ny-Hellesund. Han er undrende til prosjektet og stiller spørsmål til kostnadene.

– Det virker underlig at branngaten kun sikrer en begrenset del av Monsøya mot skogbrann, samtidig som kostnadene er svært høye. Kostnadene må være offentlig tilgjengelige. Hvis det skulle oppstå en brann på østsiden av øya, vil branngaten ikke ha noen effekt, sier Pedersen.

Han legger til at det bør være offentlige midler til å fjerne kratt som vokser opp etter få år, og som er en betydelig brannfare for bebyggelsen. 

Det er på toppen av knausene bak bebyggelsen det skal hogges branngater

Kritiske til etableringen

N247 er kjent med at det har vært avholdt møte i Ny-Hellesund om prosjektet. På møtet ble det stilt flere kritiske spørsmål til både etableringen av branngaten, tryggheten og økonomien i prosjektet. 

– Det har ikke vært billig, men det er vanskelig å gå ut med konkrete tall, skriver byantikvar Monrad i en e-post til N247.

Stasjonssjef ved Kristiansandsregionen brann  og redning (KBR) i Søgne og Songdalen, Jarle Danielsen, uttrykker støtte for branngateprosjektet, men understreker også viktigheten av brannalarmer med kamera i trehusene.

– Det er veldig bra at det etableres en branngate i Ny Hellesund. Dersom vi får en brann i terrenget vil en branngate sørge for at vi kan få raskere kontroll på situasjonen før brannen vil gå i trehusbebyggelsen. På Monsøya er terrenget slik at det vil bli en naturlig branngate, sier Danielsen. 

– Kan kommunen gjøre mer for at flere vil etablere slike alarmer raskere, byantikvar Monrad?

– Vi har hatt folkemøter, og det er sendt informasjon til pressen. Det er veldig få beboere tilstede vinterstid i Ny-Hellesund, men jeg tror det er positive tilbakemeldinger hittil, skriver Monrad videre i e-posten og presiserer at det er stram økonomi i kommunen. 

Statistikkene fra DSB og erfaringene fra etableringen av alarmer i Posebyen antyder at flere alarmer kunne være en mer kostnadseffektiv løsning. Spørsmålet om hvorvidt kommunen kunne gjort mer for å sikre trehusbebyggelsen i Ny-Hellesund, ser foreløpig ut til å forbli ubesvart. 

Powered by Labrador CMS