Ved Oftenes vest i Søgne forventes det variert boligbygging flere år frem i tid.

Reduserer kravet til egenkapital: Positivt for Søgne og unge boligkjøpere

Publisert Sist oppdatert

Flere utviklere og utbyggere i Søgne ser positivt på regjeringens nylige beslutning om å redusere kravet til egenkapital ved boligkjøp fra 15 til 10 prosent, gjeldende fra 1. januar. Tiltaket er ment å gjøre det lettere for unge førstegangskjøpere å etablere seg på boligmarkedet.

Ligger godt til rette i Søgne

Egenkapitalkravet har lenge vært en utfordring, spesielt for unge i et presset boligmarked med høye priser. Nå håper regjeringen at endringen vil gi flere muligheten til å realisere boligdrømmen.

Boligområdet som nå bygges ut på Stifjellet består av totalt 46 boenheter og flere vil være klare for innflytting i løpet av kort tid.

Søgne ligger godt an til å dra nytte av dette tiltaket. Siden 2020 har over 1.000 personer flyttet til bydelen, en vekst på hele 8,6 prosent. I tillegg har bystyret nylig vedtatt å bygge 620 nye boliger og leiligheter i Søgne de neste fire årene. Dette kan bidra til å dempe prisveksten lokalt og gjøre det enklere for unge å komme inn på boligmarkedet.

Vidar Aamodt i Aamodt Hus AS er optimistisk.

– Vi tror endringen vil føre til økt salg av boliger og leiligheter. Med lavere krav til egenkapital og en lavere rente vil førstegangskjøpere få bedre muligheter til å etablere seg, sier han.

Ole Johan Bueklev i Repstad Eiendom deler denne optimismen.

– Det er gledelig at flere unge nå får muligheten til å kjøpe sin egen bolig. Dette vil også gi flere eneforsørgere bedre tilgang til boligmarkedet og øke etterspørselen etter rimeligere boliger, mener han.

Finansministeren understreket tiltakets hensikt i en pressemelding:

– Dagens krav til egenkapital gjør at mange står utenfor boligmarkedet, til tross for god betalingsevne. Dette tiltaket skal senke terskelen og bidra til en mer inkluderende boligpolitikk.

Cato Hersvik-Olsen er salgs- og markedssjef i Mur i Sør Eiendom AS. Han mener endringene vil være av stor betydning for nye boligkjøpere. 

– Vi tror at boligsalget vil øke med denne senkningen. Egenkapitalkravet har vært en utfordring for mange kjøpere som ønsker å komme inn på boligmarkedet. Mange har spart opp noe, men ofte ikke nok. Derfor er dette tiltaket en viktig hjelp, hevder han.

Satser på førstegangskjøpere: Tangvall Arena med planlagt byggetrinn III til høyre.

– På en leilighet til 4.000.000 kroner utgjør reduksjonen i egenkapitalkravet hele 200.000 kroner fra januar 2025. Det er et betydelig beløp, spesielt for førstegangskjøpere. Vi har leiligheter i flere prosjekter, som Tangvall Arena, som er godt egnet for unge og førstegangskjøpere.

Han legger til:– Vi tror at prisene i Kristiansand vil fortsette å stige jevnt – noe de historisk sett alltid har gjort. Mange unge opplever at det er egenkapitalkravet som avgjør om de har mulighet til å kjøpe bolig eller ikke. Med denne endringen vil flere få sjansen til å etablere seg på boligmarkedet.

Advarsler om risiko

Samtidig har tiltaket skapt debatt. Norges Bank advarer mot at lavere egenkapitalkrav kan øke husholdningenes gjeldsgrad og føre til overoppheting i boligmarkedet.

– Det er viktig at vi balanserer ønsket om å hjelpe førstegangskjøpere med behovet for å sikre en sunn økonomi. Låntakere må fortsatt kunne håndtere renteøkninger, advarer banken.

Karine Alsvik i Handelsbanken peker på en mulig bivirkning:

– Økte lånemuligheter for alle kan føre til prisvekst, og da ender man opp på samme sted i budrundene, uttaler hun til E24.

Representanter som står bak nettsiden «Bo i Søgne»: F.v.: Cato Hersvik-Olsen i Murisør, Ole Johan Bueklev i Repstad Eiendom, Sigbjørn Dvergsnes i Aamodt Hus, Bjørn Stephansen i Repstad Eiendom, Lene Apland og Vidar Skaaland, begge i Søgne og Greipstad Sparebank.

Lokalbanker støtter tiltaket

Søgne og Greipstad Sparebank, som er medlem av Finans Norge, ser positivt på endringen.

– Dette vil gjøre det lettere for unge å komme inn på boligmarkedet og i noen grad redusere behovet for foreldrestøtte, sier administrerende banksjef Vidar Skaaland.

Finans Norge har tidligere tatt til orde for å avvikle hele utlånsforskriften for å gi bankene større fleksibilitet. Så lenge forskriften opprettholdes ser Skaaland det som positivt at regjeringen har redusert kravet til egenkapital.

Økt fokus på ansvarlig rådgivning

For å motvirke risikoen knyttet til økte lånemuligheter vil regjeringen styrke kravene til bankenes rådgivning. Målet er å sikre at kundene ikke tar opp lån de ikke kan håndtere.

Regjeringen varsler samtidig at utviklingen i boligmarkedet vil bli nøye overvåket, og at ytterligere justeringer kan bli aktuelt dersom situasjonen krever det.

Med denne endringen ligger forholdene godt til rette for at flere unge førstegangskjøpere kan finne sitt første hjem i Søgne. 

Powered by Labrador CMS