– Sjekk om det er trygt å spise blåskjell

Publisert Sist oppdatert
Husk å bruke Mattilsynets Blåskjellapp i sommer. Den blir oppdatert ukentlig. På bildet spesialinspektør Merete Hestdal i Mattilsynet som viser frem hvordan appen ser ut.

– Sjekk om det er trygt å spise blåskjellene før du tilbereder skjell som du har plukket selv. Det gjør du enkelt på nett, skriver Mattilsynet i en pressemelding torsdag.

Per torsdag melder blåskjellvarselet at du ikke skal spise skjell som er plukket i skjærgården lokalt. Varselet gjelder foreløpig frem til fredag. Prøvene er tatt på Flekkerøy.

En oppdatert måling fredag viser at det fra i dag og frem til 7-. juli er trygt å spise skjell i nærområdet.

Det står videre i meldingen at for å forebygge blåskjellforgiftning overvåker Mattilsynet algegifter i blåskjell. Hver fredag i sommerhalvåret oppdaterer vi blåskjellvarselet for 33 steder langs norskekysten. Det kan være lokale forskjeller, så du bør høste skjellene så nærme stedene vi tar tester som mulig.

Blåskjell kan høstes og spises hele året, men algegifter i skjell kan forekomme til alle årstider.

  • Grønn – betyr at skjell fra området kan spises
  • Gul – betyr at skjell fra området skal spises med måte (15-20 mellomstore skjell)
  • Rød – betyr at skjell fra området ikke skal spises
  • Dyrkede norske skjell skal være kontrollert

Blåskjellvarselet gjelder for dem som vil plukke skjell i sjøen selv. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt skal være kontrollert og trygge. Sjekk merkingen på skjell du kjøper i butikken. Forpakningene (blåskjellnett eller i lukkende forpakninger -MAP) skal være merket med når og hvor skjellene er pakket.

Blåskjellforgiftning

Blåskjell filtrerer planktonalger fra sjøvannet. Noen av disse algene produserer gift som samles opp i skjellets innmat. Hvis man spiser forgiftede skjell, kan det gi forgiftninger hos mennesker.

Tips for høsting og tilberedning

Varierer kostholdsrådene fra sted til sted langs samme kyststripe anbefaler Mattilsynet at skjellene plukkes nærmest mulig de stedene hvor det er tilrådelig å spise skjell, samt påse at de plukkes i ren, strømførende sjø hvor det er stor utskifting av vannmassene.

Tilbered kun friske, levende skjell. Skjell som ikke lukter friskt, eller som ikke lukker seg når du knipser på dem eller holder dem under kaldt rennende vann må kastes.

Skjellene er best jo ferskere de er. Oppbevar skjellene kaldt frem til tilberedning. De skal ikke fryses, men legg gjerne skjellene på is i kjøleskapet.

Giften i skjellene kan ikke fjernes ved koking eller frysing.

Powered by Labrador CMS