– Vet ikke selv hvor mange bøker som er benyttet
Bokjuletre i biblioteket på Tangvall har blitt en tradisjon etter at de bibliotekansatte i 2018 for første gang lagde installasjonen og inviterte publikum til å gjette på antall bøker som ble benyttet til å bygge opp det særegne juletreet.
– Det har vært populært, og vi merker det på at når vi nærmer oss desember er det mange som spør når bokjuletreet kommer på plass i år, sier bibliotekar Marian Børnes til N247.
Utrangerte bøker
Det er de ansatte i biblioteket som har stablet opp årets juletre, men ingen vet hvor mange bøker som har blitt benyttet og som er riktig svar på konkurransen publikum inviteres til å delta i.
– Nei, det svaret vet heller ikke vi, og vi hører jo at det kommer svært sprikende forslag når praten går mellom de som er borte og finstuderer treet vårt, kommenterer Børnes.
For bøker som havner i bibliotekets bokjuletre er dette starten på reisen ut av bibliotekets hyller
– Bibliotekene må hele tiden fornye seg, og da må enkelte bøker bort for å gi plass til nyheter. For noen blir da bokjuletreet første steg på veien ut av hyllene våre, forklarer Børnes videre.
De bibliotekansatte har i årenes løp erfart at det å bygge opp et bokjuletre fra bunnen kan være vanskeligere enn det ser ut til.
– Det handler om å ha riktig størrelse på bunnen, og å finne en passelig vinkel på skråningen oppover treet så vi får passelig høyde, forklarer bibliotekarene.
– Spent på riktig svar
Interessen for å gjette på antall bøker i bokjuletreet er stor, og det fortelles om deltakere fra små barn til voksne godt over pensjonsalderen.
– Vi tar ned treet like etter nyttår, og da blir det samtidig telling og sjekk av alle innleverte svar, forklarer Børnes.
Det er derfor fullt mulig å delta i konkurransen helt frem til nyttårsaften, og de bibliotekansatte minner også om ordningen med «mer åpent» som innebærer at hvis du har signert kontrakt, kan du bruke biblioteket fra klokken 7-22 hver dag. Dette gjelder likevel ikke på julaften.