Slangehalsskilpadde.

Dyreart fra dinosaurenes tid har ankommet Dyreparken

Publisert

– Den svært sjeldne slangehalsskilpadden, arten Chelodina mccordi, har ankommet Dyreparken. Slangehalskilpadder har eksistert helt siden dinosaurenes tid. De to nye individene ble for første gang introdusert for parkens gjester i sommer, og har allerede blitt rukket å bli en publikumsfavoritt, melder Dyreparken i en pressemelding onsdag formiddag.

– Slangehalsskilpadden er en kritisk truet art. Forskere vet ikke sikkert om det finnes flere igjen i naturen. Derfor er det ekstra viktig å ta imot disse dyrene av hensyn til bevaringsprogrammet de er en del av, forteller veterinær Rolf-Arne Ølberg.

Dyreparken har mottatt ett par, en hunn og en hann, fra en dyrepark i Portugal. Begge er 10 år gamle og voksne, men arten er liten av størrelse til tross for sitt spesielle utseende; sin lange hals. Slangehalsskilpadder veier gjennomsnittlig bare 600 gram og selve skallet måler 20 cm, men med sin langstrakte hals og hode dobler den sin lengde.

Fargene på skallet kan variere noe, og det mest vanlige er grå toner med unike mønster i skallet. Hodet er relativt bredt og har en slangeaktig form, derav navnet slangehalsskilpadde.

Hunnen er større enn hannen. Arten lever i næringsrike og grunne ferskvann, sumper eller kunstige dammer. Mesteparten av livet tilbringes i vann, og den er mest aktiv om natten.

Mulig borte i naturen

Slangehalsskilpadden er kritisk truet på grunn av dens popularitet som kjæledyr og introduksjon av fremmede arter på øya Roti i Indonesia. Det er blitt ulovlig å fange og selge slangehalsskilpadder som kjæledyr etter at den fikk statusen som kritisk truet, men myndighetene har ikke klart å stoppe den ulovlige handelen av arten fullstendig. Det er nå så få igjen på øya at det er en svært vanskelig art å finne. Den siste slangehalsskilpadden ble observert på Roti i 2009, men fullstendige undersøkelser mangler for at arten kan regnes som utdødd i naturen. Slike undersøkelser utføres av IUCN.

Slangehalsskilpadder har eksistert helt siden dinosaurenes tid. Nå samarbeider dyreparker om å holde arten i live gjennom bevaringsprogrammer.

– Vi er utrolig glade for å ha fått inn denne fantastisk flotte arten i Dyreparken. Siden slangehalsskilpadden er kritisk truet, og kanskje helt borte fra naturen, jobber vi for å bevare arten i dyreparker som en reservebestand. I fremtiden kan det bli aktuelt å sette ut individer fra dyreparker i naturen (for denne arten), avslutter veterinæren.

Slangehalsskilpadder er kritisk truet ifølge IUCN rødliste. Den største trusselen er ulovlig kjæledyrhandel. Deretter er leveområdene deres truet av det lokale landbruket på øya Roti i det sørøstlige Indonesia som de opprinnelig kommer fra.

Slangehalsskilpaddene i Dyreparken er en del av bevaringsprogrammet til dyreparkorganisasjonen EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Disse dyrene er en reservebestand for å sikre arten. I fremtiden kan det bli aktuelt å sette ut slangehalsskilpadder fra dyreparker i naturen.

Fakta om Slangehalsskilpadde

  • Art: Chelodina mccordi
  • Engelsk: McCord's Snakeneck Turtle
  • Utbredelse: øyen Roti, Indonesia
  • Leveområde: våtmark og grunt ferskvann
  • Føde: fisk og insekter
  • Vekt: 444 - 816 gram
  • Drektighetstid: 112-179 dager
  • Antall egg: 9-13 egg
  • Status: Kritisk truet (IUCN Red List)
Powered by Labrador CMS