Årsmøtet i Lunde velforening fikk høre nyheter om utbygging og trafikksikkerhet tirsdag kveld.

Befolkningsvekst utfordrer trafikksikkerheten i Søgne

– Gangfelt på Lunde, det går igjen hele tiden, sa leder av Lunde vel, Randi F. Hansen da hun under velforeningens årsmøte på Tinntjønn skole tirsdag kveld satte agendaen for resten av kvelden etter at årsmøtets faste saker var unnagjort.

Men før Kristiansand kommunes veisjef, Gro Solås fikk svare ut dette og flere andre spørsmål om vei og trafikksikkerhet orienterte daglig leder i Repstad Eiendom, Ole J. Bueklev om selskapets pågående reguleringsarbeid for Veddderheias siste delfelt som ennå ikke er utbygd.

Vokser mest

Daglig leder i Repstad Eiendom, Ole J. Bueklev.

Før Bueklev kommenterte den aktuelle reguleringssaken presenterte utbyggeren de nyeste tallene for befolkningsutviklingen i kommunen. De ferske tallene viste at mens Kristiansand kommune har hatt en befolkningsøkning på 6 prosent, har Søgne i samme periode økt innbyggertallet med 11 prosent som tilsvarer 1.259 nye innbyggere. Det betyr også at rundt 11 prosent av Kristiansand kommunes innbyggere bor i Søgne. Aller størst har veksten vært i områdene Oftenes-Kjellandsheia-Ausviga hvor økningene har vært på hele 52 prosent de seneste fem årene. Det samme lokalområdet har også en boligreserve på opp mot 1.500 boliger dersom gjeldende planer for Kjellandsheia og Ausviga realiseres.

Fullfører plan fra 1987

Områdeplanen for Vedderheia skriver seg tilbake til 1987, og i dag gjenstår kun å bygge ut siste delfelt som nå er under regulering for rundt 30 boenheter. I dag består området av rundt 500 boenheter med tilsammen 1.170 innbyggere. Områdets siste delfelt forventes å komme til politisk sluttbehandling trolig på denne siden av sommeren i følge utbygger.

Flere av velforeningens medlemmer pekte på at de ikke er mot fortsatt utbygging, men det er stor skepsis til at trafikksikkerhetstiltak og infrastruktur ikke henger med når befolkningen i lokalområdet har økt radikalt med de store utbyggingene i kort avstand fra Lunde.

Kjellandskrysset og Lunde sentrum

Nettopp vei og trafikk var også grunnen til at velforeningen hadde invitert kommunens veisjef og planleggere for å få høre siste nytt om trafikksikkerhetstiltak ved Lunde og status for det tidligere planlagte Kjellandskrysset som 350 boliger til nå har vært med på å finansiere gjennom tomtekjøp i områdene.

Kommunens representanter orienterte om rekkefølgekravet som Søgne kommune i 2011 knyttet opp til daværende regulering og hvor planen var at rundt 2.000 boliger skulle finansiere tilførselsveier og nytt kryss på daværende E39. Med bygging av ny E39, skifte av eierforhold på det som nå er fylkesvei 439 og nye forutsetninger for det aktuelle krysset, har det siden 2019 vært vurdert alternative kryssløsninger og tilførselsveier, inkludert trafikksikre løsninger for fotgjengere og syklister.

Av de hittil innbetalte bidrag til nytt kryss står ca. 26 millioner til disposisjon på konto, mens nyere beregninger antyder en kostnad på 150 millioner kroner for å realisere hele planløsningen. Samtidig er det ikke satt av offentlige midler til prosjektet i noen budsjetter. Med en utbyggingstakt på rundt 20 nye boliger per år og over 1.000 fremtidige bidragsytere vil det ta 50 år før alle bidrag fra utbyggere har kommet på konto for bygging av krysset. Når det samtidig opplyses at det bare over en periode på to år har vært en prisstigning på over 10 prosent, blir ikke regnestykket enklere å få til å gå opp, selv om også bidragene som betales inn blir indeksregulert.

Akkurat nå jobbes det med å se på mulige forenklede løsninger og muligheter for å dele opp prosjektet i mindre enheter uten at det skal gå på bekostning av trafikksikkerhet og fremkommelighet. Dersom det besluttes å konkretisere dette arbeidet kan det bli varslet oppstart av planarbeid høsten 2025.

Kommer gangfelt

Veisjef i Kristiansand kommune, Gro Solås.

At ansvar for veier er splittet mellom kommune, fylkeskommune og stat gjør det neppe enklere for innbyggerne å fremme ønsker og peke på utfordringer. Kommunens veisjef, Gro Solås hadde i forkant av velforeningens møte vært i dialog med fylkeskommunen som har ansvar for Lundeveien. Veisjefen kunne da også fortelle at fylket allerede i år prioriterer gangfelt over Lundeveien like ved Extra-butikken og fortau langs Eikeveien til Gamle Lundevei.

Hun kunne også fortelle om foreløpige planer for 2026. Da er tanken å begrense utkjøringen fra området rundt Tappen på Lunde og parkeringsplassen og bedre trafikksikkerhet rundt krysset Lundeveien - Leireveien.

Powered by Labrador CMS