Vil ha badstu i Høllen og Kilen
Kristiansand kommune jobber aktivt med å tilrettelegge for flere badstuer på offentlig grunn. Tidligere har N247 omtalt en søknad om å etablere en badstue på Vaglen, noe som i ettertid har skapt stort engasjement for at også Høllen burde få sitt eget badstutilbud.
Ifølge administrasjonen mottar kommunen jevnlig forespørsler fra personer som ønsker å etablere badstuer. Dette har resultert i utarbeidelsen av en omfattende 39-siders badstustrategi som skal behandles av bystyret i slutten av januar. Strategien gjelder kun badstuer som kommunen skal tilrettelegge for på offentlig grunn.
– Søknader på privat grunn behandles etter plan- og bygningsloven. De er derfor ikke en del av denne strategien. I Høllen er det flere som har meldt interesse om å starte opp badstutilbud, opplyser parksjef i Kristiansand kommune, Aase Margrethe Hørsdal i en kommentar til N247.
Lokasjoner og tilrettelegging
Strategien identifiserer 16 potensielle lokasjoner for badstuer i kommunen. Blant disse er Høllen og Kilen naturpark i Finsland fremhevet som prioriterte områder i Søgne og Songdalen. Kommunen planlegger å leie ut grunnen til private aktører, slik at etableringen ikke påfører kommunen økonomiske kostnader.
Høllen: Det planlegges en mobil badstue med elektrisk oppvarming som kan plasseres enten på land eller som en rullende enhet på hjul. På Høllesanden er det foreslått å plassere badstuen nær det offentlige toalettbygget.
Kilen naturpark: I Finsland planlegges en flytende badstue som skal ligge ytterst på bryggen i Kilen naturpark. Den vedfyrte badstuen er tenkt som et landemerke i området som allerede har fått oppgraderinger som flytebrygge og andre rekreasjonsmuligheter. Det vil ikke være toalett tilknyttet badstuen, og den skal kun universell utformes dersom dette er mulig. Kommunen skriver at brukerne kan benytte toaletter på en nærliggende bensinstasjon innenfor åpningstidene.
Politisk debatt om ressursbruk
Under behandlingen i areal- og miljøutvalget torsdag stilte Venstres Iselin Bøge Rom spørsmål ved nødvendigheten av en egen strategi. Hun mente det var unødvendig byråkrati og påpekte at administrasjonen utarbeidet strategien uten politisk bestilling, på tross av kommunens pågående sparetiltak.
Byutviklingsdirektør Ragnar Evensen uttrykte overraskelse over kritikken. Han understreket at badstuer har vært et tema i kommunen over flere år og at strategien er et viktig verktøy for å sikre veloverveide løsninger. Evensen fremhevet også at andre byer vil kunne misunne Kristiansand som utvikler en slik strategi og påpekte at kommunen kun skal tilrettelegge for badstuer, ikke eie eller drive dem.
Pris og tilgjengelighet
Kommunens tidligere vedtak om en makspris på 150 kroner per time for badstuebruk er ikke eksplisitt inkludert i strategien. Det foreslås likevel å innføre en makspris for enkeltbilletter, i tillegg til rabattordninger for hyppige brukere, for å sikre at tilbudet blir tilgjengelig for flest mulig.
Det legges opp til at badstuene skal være selvbetjente og tilby dropp-in-muligheter.
Med badstustrategien håper kommunen å skape et variert og tilgjengelig tilbud av badstuer i hele kommunen. Strategien skal nå gjennom politisk behandling, og videre etableringer vil avhenge av interesse fra private aktører.