Varaordfører Charlotte Beckmann Finnestad (KrF) på hjemmebesøk hos Jan Syvertsen i Søgne.

– Kongeautografene står høyt

Publisert

I 1980 var Odvar Nordli Norges statsminister, Jimmy Carter styrte i USA mens Margareth Thatcher regjerte i Storbritannia. Autografene deres har selvfølgelig Jan Syvertsen (57) fra Søgne. Siden da har hans store lidenskap og hobby vært å samle på autografer fra statsledere og fremtredende politikere fra hele verden, en samling som har blitt veldig stor og imponerende.

I kjelleren sin på Langenes har Syvertsen flere titalls permer med bilder og originale autografer fra nesten 4.500 politikere og statsledere.

– Må være originale

– Jeg har alltid vært veldig interessert i historie, geografi og utenrikspolitikk. Det er derfor samlingen min bare inneholder originale håndskrevne autografer av nåværende og tidligere statsledere som presidenter, statsministre og utenriksministre og andre viktige dignitærer og ministre. Etter alle disse årene har jeg samlet nesten 4.500 autografer, takket være mange vennlige og sjenerøse statsledere og politikere i 187 land så langt, sier Syvertsen til N247.

Torsdag fikk han besøk av Kristiansands varaordfører, Charlotte Beckmann Finnestad (KrF).

Varaordfører signerte gjesteboka.

– Det hele startet på fotballbanen. Etter å ha samlet autografer fra en rekke norske fotballspillere, ble steget tatt til å konsentrere seg om å samle autografer innenfor det store interessefeltet utenrikspolitikk og historie, forklarer han til varaordføreren.

– De senere årene har det blitt mye vanskeligere å få respons på henvendelsene. Det sendes ofte ferdigutfylte og kopierte autografer i retur etter henvendelser. Det vil jeg ikke ha. De må være originale og håndskrevne. Det er viktig, sier Syvertsen bestemt.

Han skryter samtidig av sine kone Anne-Sofie. Hun synes det er litt stas, spesielt når det blir anledning til å møte så mange statsledere og politikere.

– Vi har hatt den pakistanske ambassadøren med familie på middagsbesøk hjemme i egen stue. Her knyttet vi så god kontakt at vi nylig var på middagsbesøk på den pakistanske ambassaden i Oslo. Et privat middagsbesøk, forteller kona Anne-Sofie.

– Dette har blitt en lidenskap, og jeg bruker mange timer hver uke. I tillegg skal vi jobbe og pleie andre interesser. Anne-Sofie er raus og hjelpsom, og jeg er veldig takknemlig for at hun er så positiv og tålmodig, sier Syvertsen.

Majestetisk

Er det noen autografer du verdsetter ekstra høyt?

Royale autografer på veggen.

– Det er nok kanskje kongeautografene, kommer det litt forsiktig fra Syvertsen.

– Når du har så mange er det vanskelig å peke på noen, men kongeautografene står høyt, forteller Søgne-mannen og viser frem samlingen med autografen til majesteter som Harald, Olav og Haakon. 

Varaordføreren er tydelig imponert av samlingen som også inneholder navnetrekk til konger helt tilbake til Carl II som regjerte fra 1814.

– Utrolig flott at jeg fikk komme. Dette er et positivt avbrekk fra det jeg pleier å gjøre, men for meg er det viktig å komme ut og bli kjent med innbyggere i kommunen. Dette var veldig gøy, sier varaordfører i Kristiansand Charlotte Beckmann Finnestad.

Powered by Labrador CMS