Silje Merethe Fossnes ble nylig tildelt en medalje for å ha utviklet en banebrytende løsning for sin egen bransje – en antibakteriell knivslire, den første av sitt slag.

Fikk medalje: En annerkjennelse av de sjeldne

En helt vanlig høstkveld lå Silje Merethe Fossnes fra Søgne på sofaen, intetanende om den enorme anerkjennelsen som snart skulle komme hennes vei. Iført pysjamas fikk hun plutselig en melding på telefonen. Innholdet var kort, men kraftfullt: «Gratulerer» og et bilde fra verdens største kokkekongress i Singapore. Bildet viste en stor skjerm der hennes eget navn var avbildet i store hvite bokstaver. Under sto teksten «Presidentmedalje 2024».

Dette var ingen hvilken som helst utmerkelse. Det var medaljen fra presidenten for verdens største organisasjon for kokker – en annerkjennelse av de sjeldne.

– Jeg er ydmyk og veldig stolt, sier Fossnes. Det er utrolig stas å bli lagt merke til internasjonalt.

Helt uvitende ble Fossnes tildelt presidentmedaljen på en kokkekongress i Singapore.

Flere aktører fra Norge, inkludert tre representanter fra Sørlandet deltok på kokkekongressen i Singapore. Silje var ikke til stede under overrekkelsen og var helt uvitende om at hun skulle bli tildelt medaljen.

– Jeg visste at presidenten kjente til arbeidet mitt, men dette kom virkelig som en overraskelse, forteller hun.

Presidentmedaljen ble til slutt overrakt til Fossnes hjemme i Søgne av lederen for Norske Kokkers Landsforening, Sørlandet.

Den første i verden

Lidenskapen til mat kom tidlig i livet og bare fire år gammel var hun fast bestemt på at det var kokk hun skulle bli.

Med mange års erfaring fra kjøkkenet har hun utviklet en banebrytende løsning for sin egen bransje – en antibakteriell knivslire, den første av sitt slag.

Historien startet på Høllen Brygge, der Silje tok læretiden sin. Da hun besto fagprøven etter fire års læretid og hardt arbeid fikk Silje sin aller første Masahiro-kokkekniv i gave fra sin daværende leder – et symbol på fullført utdanning.

Den kniven skulle forandre en hel bransje.

– Dagen etter opplevde jeg noe som skulle bli starten på en idé som skulle forandre kokkefaget. Jeg hadde lagt kniven trygt på skjærefjølen, som jeg alltid gjorde, før jeg gikk inn på kjølerommet for å hente ingredienser. Da jeg kom tilbake, hadde en kollega tatt kniven for å tulle med den, og uhellet var ute – den falt i stålbenken, og tuppen knakk, forteller hun.

Silje viser frem knivsliren og beltet som ivaretar både sikkerhet og hygiene på kjøkkenet.

  – Jeg ble skikkelig lei meg. Men i dag må jeg innrømme at jeg kanskje burde takke ham, for det var akkurat det øyeblikket som startet alt.

Denne hendelsen vekket tanken på hvordan man kunne beskytte verktøyet sitt når man måtte snu ryggen til. Silje trekker en klar parallell til andre håndverkere:

– Du hører sjelden en snekker på en byggeplass rope: «Har noen sett hammeren min?» Snekkeren vet hvor hammeren er, uten å måtte se etter den. Han strekker bare hånden mot hoften, og der henger den. Så hvorfor er det slik at kokker, som bruker det farligste håndholdte verktøyet – kniven – fortsatt løper rundt i hektiske kjøkkenmiljøer, på glatte gulv, med kniven i hånden?

Denne tanken ble grunnlaget for hennes innovative løsning – en antibakteriell knivslire som ivaretar både sikkerhet og hygiene på kjøkkenet.

Siden fikk ideen støtte fra Inovasjon Norge og i dag driver hun bedriften Bon Vivant AS som har den første antibakterielle knivsliren i verden med patent.   

 

Presidentmedaljen er nå kommet frem til Silje i Søgne.

Internasjonal anerkjennelse

Knivsliren har fått strålende tilbakemeldinger fra anerkjente kokker over hele verden og har bidratt til å forbedre arbeidsforholdene i kokkebransjen. Fossnes har også gitt ut en kokebok som har fått internasjonal lansering.

– Det at arbeidet mitt blir lagt merke til på en så stor scene, motiverer meg til å fortsette, sier hun.

I Singapore ble presidentmedaljen tildelt sammen med blant annet en leder for det Amerikanske kokkelauget, noe som viser hvor høyt anerkjent denne utmerkelsen er.

Silje Merethe Fossnes har gjort seg bemerket innen kokkefaget, både i Norge og internasjonalt. Hennes historie er et inspirerende eksempel på hvordan lidenskap, innovasjon og engasjement kan åpne dører og skape nye muligheter, og historien er så vidt begynt.

Powered by Labrador CMS