Et langt liv i anleggsbransjen
Forrige helg fylte Arnstein Repstad 70 år. Det markerte en milepæl i livet til en mann som startet som ung bedriftsleder og utviklet en liten entreprenørbedrift til en solid aktør i norsk anleggsbransje. Gjennom et liv fylt med hardt arbeid og dyktig lederskap har Arnstein satt tydelige spor, både lokalt og nasjonalt.
Tok over som 22-åring
Da Arnstein var i starten av 20-årene, gikk han på teknisk fagskole i Grimstad. Han visste han ville arbeide i anleggsbransjen og hadde hatt sommerjobber i farens firma. Men livet tok en uventet vending da faren, Jostein Repstad, ble syk. Som 22-åring måtte Arnstein ta over farens bedrift, som den gang hadde fire ansatte og en maskinpark som besto av et par traktorgravere og en Bedford lastebil.
– Jeg hadde ingen plan om å ta over så tidlig, men jeg hadde heller ikke noe valg. Jeg bestemte meg for å gi det alt jeg hadde, og heldigvis har jeg hatt flinke folk rundt meg, forteller Arnstein om årene han utviklet bedriften fra fire til 80 ansatte.
Har utviklet store deler av Søgne
På 1970-tallet fikk bedriften sitt store gjennombrudd med utbyggingen av ny hovedvei gjennom Søgne. Utbyggingen av det som i dag kalles for gamle E39 førte til at bedriften doblet antall ansatte fra fire til åtte. Prosjektet førte til at omsetningen økte fra 80–90.000 kroner til noen millioner.
– Det betydde at vi kunne kline litt til, og vi satset. Jeg husker godt da vi krysset én million i omsetning – det var en stor dag i bedriftens historie, sier han med et smil, vel vitende om at bedriften i dag omsetter for 500 millioner, og i høst inngikk en kontrakt verdt en halv milliard.
I løpet av årene bedriften utviklet seg konsentrerte den seg mest om utbygging av boligfelt, veibygging samt vann- og avløpsprosjekter. Store deler av Søgne har blitt utviklet av Repstad Anlegg, blant annet Vedderheia. I 2002 etablerte konsernet Repstad Eiendom, som har bidratt med utvikling av eiendom mens Repstad Anlegg sto for anleggsarbeidene. Både Kjellandsheia og Langenesåsen er store prosjekter av litt nyere dato.
– Jeg minnes da vi bygde ut Stokkelandsstien. Da var prosjektkostnaden rundt 1,2 millioner kroner, smiler Arnstein.
Et av de mest unike prosjektene var Spangereidkanalen i Lindesnes. Prosjektet besto av å bygge en kanal tvers gjennom Lindesneshalvøya fra Båly til Lenesfjorden og ble bygget i 2006 til 2007.
– Kanalen var spesielt. Det var noe helt annet enn det vi vanligvis holdt på med, og vi fikk vist hva vi var gode for med mye mur- og steinbygging. Byggingen fikk mye omtale. Det er ikke hver dag man opplever en kongelig åpning av prosjektene våre. Det var faktisk flere kongelige til stede på grunn av et annet kongelig arrangement, forteller Arnstein.
En krevende periode
Et av de mest utfordrende kapitlene i Arnsteins karriere var rettstvisten om Vågsbygdveien og Vågsbygdtunnelen, som varte i sju år.
– Den saken kunne tatt knekken på oss. Vi hadde gjort ekstraarbeid som var bestilt, men måtte kjempe lenge for å få betalt. Til slutt vant vi, men det var en påkjenning for både bedriften og de ansatte, forteller han.
Fylkeskommunen ble i tingretten dømt til å betale 80 millioner kroner, men de nektet og anket. I lagmannsretten ble fylkeskommunen dømt til å betale rundt 110 millioner pluss moms.
Han er rask med å gi æren til teamet sitt:
– Uten dyktige, hardtarbeidende og lojale ansatte hadde vi aldri klart oss. De sto på, selv i usikre tider. Det er jeg evig takknemlig for.
En leder i organisasjonslivet
Arnstein har også vært en drivkraft i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF). Under hans ledelse vokste forbundet betydelig, både i antall medlemsbedrifter og i innflytelse. Han spilte en nøkkelrolle i å fremme anleggsbransjens behov overfor myndigheter og sørget for at flere politiske beslutninger tok hensyn til entreprenørers utfordringer. Dette bidro til å styrke bransjens omdømme og skape bedre rammevilkår for små og store aktører. I løpet av sine 24 år i hovedstyret, hvorav 14 som øverste leder, bidro han til en økning av medlemsbedrifter fra 1.400 til 2.400. Arnstein Repstad har vært en viktig aktør i samfunnsspørsmål om anlegg og næringspolitikk, og har hatt innflytelse gjennom flere møter med Stortinget og Regjeringen.
For sitt arbeid har Arnstein blitt æresmedlem i MEF, en tittel kun tre personer i landet innehar.
«Halvpensjonisten»
Etter å ha solgt seg ut av Repstad Anlegg i 2019, er Arnstein nå styreleder i Repstad Eiendom, samtidig som han nyter fritiden.
– Jeg liker å kalle meg selv en halvpensjonist. Jeg har fortsatt prosjekter jeg brenner for, men jeg har også mer tid til å dra på hytta på Hovden eller hugge trær på skogseiendommen på Repstad, sier han.
Når Arnstein skal koble helt av, liker han å dra på langturer innover fjellet, enten til fots eller på ski.
Når Arnstein ser tilbake, er det én ting han er spesielt stolt av:
– Totalen. At jeg har satt sammen bedriften med riktige folk. Jeg har alltid sett etter folk som kan gjøre en bedre jobb enn meg selv. Å bygge opp en bedrift som har gitt trygghet og arbeidsplasser til så mange, for så å kunne gi stafettpinnen videre til dyktige folk, det betyr mye for meg.
Feiring med familien
70-årsdagen ble feiret med storfamilien på skogseiendommen på Repstad. Menyen besto av hjortegryte og riskrem. Arnstein selv var rørt over oppmerksomheten og takket familien for å være en viktig del av hans reise. En større markering med venner og samarbeidspartnere er planlagt i februar.
– Jeg er ikke så opptatt av store markeringer, men det er hyggelig å samle folk som har vært en del av reisen min. Ingen klarer dette alene, avslutter Arnstein med et glimt i øyet.