Det var Markus Lundgren (10) Tobias Langfeldt (9) Tobias Solgaard (15) og Jonas Klausen Langfeldt (12) som fant granaten med metalldetektor søndag kveld

Slik kan granaten ha havnet ved Linnegrøvan - guttene får skryt av forsvaret 

Publisert Sist oppdatert
En tysk bombekastergranat ble funnet i området ned mot elven ved Linnegrøvan søndag kveld

De fire guttene som fant en gammel granat ved Linnegrøvan søndag kveld, får nå skryt fra Forsvaret. 

Forsvarets operative hovedkvarter ved orlogskaptein, Wiggo Korsvik bekrefter at funnet er en tysk bombekastergranat, og han skryter av guttenes håndtering av situasjonen.

Forsvarer ankom funnstedet rundt klokken 23 søndag kveld.

Ifølge Forsvarshistorisk museum var slike granater i bruk i 1942.

– Granaten er nå låst inn på et sikkert område på Kjevik og vil bli detonert, sier Korsvik til N247. Han understreker at dette var et sporadisk funn, og at Forsvaret ikke planlegger ytterligere undersøkelser i området.

– Av og til dukker det opp gjenstander fra krigen i bakken, men vi fraråder sterkt å lete etter flere eksplosiver, advarer han. 

Korsvik understreker også viktigheten av å unngå bålbrenning i områder hvor eksplosiver er funnet.

– Granaten kan detoneres ved 170 grader, og varme fra ild kan få temperaturen i bakken opp i 700–800 grader, påpeker Korsvik.

Guttenes reaksjon roses

De fire unge guttene får ros for å ha varslet politiet umiddelbart og unngått å berøre gjenstanden.

– Det de gjorde var helt riktig, og vi oppfordrer alle til å gjøre det samme dersom de kommer over lignende funn, skryter Korsvik.

Historisk bakgrunn

Under andre verdenskrig var Søgne en viktig del av den tyske forsvarsstrategien, og store bunkeranlegg ble bygget på Tjomsemoen.

Lokalhistoriker Jostein Andreassen

Lokalhistoriker Jostein Andreassen forteller til N247 at det ikke finnes kjente historier om bombing i området ved elven, men at granaten kan ha stammet fra den tyske utbyggingen av bunkeranleggene på Tjomsemoen.

– Det var et stort tysk bunkeranlegg der, og tyskerne bygde en bru over elven for å frakte sand. Denne bruen lå svært nær funnstedet, forklarer Andreassen.

Han utelukker at det skal ha vært bombing i området.

– Dersom det hadde vært bombing her, hadde jeg nok hørt om det. Ingen jeg har snakket med som opplevde krigen, har fortalt om bombing i dette området, sier han.

 

Powered by Labrador CMS