Morten Sjustøl

– Båtturene gikk fra øy til øy

Publisert Sist oppdatert

Morten Sjustøl (42) ble tidlig inspirert til politiyrket av naboen og sitt politi-forbilde John Repstad. Det var imidlertid en klassekamerat som overtalte ham til å søke Politihøgskolen, et valg han aldri har angret på. 

I dag er Søgne-mannen visepolitimester i Agder politidistrikt.

– Med den kombinasjonen var John en stor stjerne for oss smågutter i nabolaget, sier Sjustøl med et smil. 

– Så var det jo ekstra gøy at vi har jobbet sammen i flere år her i Agder etter at jeg flyttet tilbake til Sørlandet.

N247 møtte Sjustøl i kantinen på det nye politihuset. Her beskriver han det som var en god og trygg oppvekst i Søgne. 

Oppveksten i Fåmyråsen var preget av trygghet og frihet, og Sjustøl minnes med varme de lange somrene i Søgne-skjærgården. Her gikk turene fra øy til øy med båt, ofte med overnatting på favorittstedet Ospeholmen.

– Disse minnene setter jeg stor pris på, og jeg prøver å videreføre dem til min egen familie, forteller han.

Selv om han i dag bor nær naturen i Jegersberg, er det til Søgne han vender for å koble helt av. Med familie, hytte på Krossnes og båt i Høllen er båndene til barndomsstedet sterke.

– Kona mi ler litt av meg, for stort sett hver gang vi skal på søndagstur foreslår jeg at vi drar til Søgne, selv om vi kunne gått rett ut av døra, sier Sjustøl.

Veien til politiyrket

Etter en kort tid som økonomistudent valgte Sjustøl en annen vei. Som 21 åring begynte han på  Politihøgskolen.

– Jeg ble nok tiltrukket av spenningen og det uforutsigbare, og jeg ønsket en jobb der jeg kunne utgjøre en forskjell. Politiyrket passet perfekt, sier han.

Karrieren startet ved Sentrum politistasjon i Oslo, hvor han fikk erfaring med en krevende kriminalitetshverdag. Etter ti år som operativ polititjenestemann gikk han videre til rollen som krise- og gisselforhandler, en oppgave som brakte ham tett på mennesker i ekstreme situasjoner både nasjonalt og internasjonalt.

– Det var en krevende, men meningsfull jobb. Å hjelpe mennesker i dype kriser ga meg mye, både personlig og profesjonelt, sier Sjustøl, som hadde denne rollen i fem år.

Tilbake til Sørlandet

I 2017 flyttet Sjustøl og familien tilbake til Sørlandet etter 14 år i Oslo-politiet. Flyttingen åpnet også nye profesjonelle muligheter. Han ble ansatt som stabsjef i Agder politidistrikt, hvor han ledet politiets operative stab og håndterte større kriser og hendelser.

Da Kjerstin Askholt overtok som politimester, søkte Sjustøl stillingen som visepolitimester og fikk jobben.

– Jeg identifiserte meg med Askholts visjoner og lederstil. Tillit til medarbeidere og åpenhetskultur har vært viktige drivkrefter for oss. Motiverte ansatte yter best, og vi er privilegerte som leder 800 dyktige medarbeidere, sier han.

Et krevende kriminalitetsbilde

Agder politidistrikt står overfor store utfordringer. Kriminaliteten blant ungdom er høy, og Agder har nest flest kriminelle under 18 år per 1000 innbyggere i Norge.

– Ungdomskriminalitet er en stor bekymring. Å hindre at sårbare unge rekrutteres til kriminelle nettverk må prioriteres høyt, sier Sjustøl.

Organisert kriminalitet med forgreininger over landegrenser øker også.

– Kriminaliteten kjenner ingen landegrenser lenger. Det krever både nasjonalt og internasjonalt samarbeid. Vi må være til stede digitalt, der mye kriminalitet skjer, sier han bestemt.

Samtidig opplever politiet økende vold og trusler mot ansatte, noe som utfordrer både rekruttering og trivsel.

– Aldri før har vi opplevd så mange voldsepisoder mot politiet. Vi har et stort ansvar for at alle våre ansatte kommer uskadet hjem.

Sjustøl ser på politiets midlertidige bevæpning som en nødvendig tilpasning til dagens trusselsituasjon.

– Når politiet ikke er bevæpnet, kan publikum oppfatte våpen som en indikasjon på fare. Over tid blir det imidlertid normalisert, og mange føler økt trygghet, sier visepolitimesteren.

Ro i skjærgården

Når hverdagen blir krevende, finner Sjustøl ro i Søgne-skjærgården. Med hytte og båt har han et fristed hvor han kobler av, gjerne på favorittstedet Uvår.

– Det er noe med naturen i Søgne som alltid har vært spesielt for meg. Her slapper jeg helt av, sier han, klar for nye utfordringer i politidistriktet.

Powered by Labrador CMS