![Agder politidistrikt la i formiddag frem trusselvurderingen for Agder 2025, fra venstre: Terje Kaddeberg Skaar (leder av felles enhet for påtale), Kjerstin Askholt (politimester), Knut Aurebekk (leder for PST i Agder) og Torgeir Winsnes (leder for seksjon for etterretning)](https://image.n247.no/546703.webp?imageId=546703&width=960&height=548&format=jpg)
Advarer: - Det er kun kriminelle som tjener på at folk velger å tie
Politimester Kjerstin Askholt kom onsdag med en sterk appell til publikum og foreldre da politiet og PST la frem trusselvurderingen for Agder. Hun advarte spesielt mot en økende taushetskultur som politiet mener gir kriminelle aktører friere spillerom.
![Advarer: - Det er kun kriminelle som tjener på at folk velger å tie](https://image.n247.no/546708.webp?imageId=546708&width=960&height=548&format=jpg)
- Det er kun kriminelle som tjener på at folk velger å tie. Vi må bryte taushetskulturen og melde fra om bekymringsverdige forhold, sa Askholt under pressekonferansen på politihuset i Kristiansand.
Hun understreket at politiet er sterkt bekymret for rekrutteringen av sårbar ungdom til kriminelle nettverk og hvordan dette skjer via sosiale medier.
Sosiale medier som arena for kriminalitet
Politiet trekker frem Snapchat, Roblox og Fortnite som eksempler på digitale plattformer hvor rekruttering til kriminelle nettverk foregår, men hvor også annen kriminalitet som svindel og overgrep skjer.
Politiet peker på rapporter som viser at halvparten av landets niåringer er aktive på sosiale medier, og advarer mot hvor enkelt det er for voksne å utgi seg for å være barn for å komme i kontakt med dem.
– Det er helt vanlig at foreldre spør barna sine hvordan de har hatt det på skolen. Jeg håper de også kan begynne å spørre: Hvordan har du hatt det på sosiale medier i dag? sier Askholt til N247
Ifølge politiet ser man en bekymringsverdig økning i unge jenter som rekrutteres inn i rusmiljøer, noe som gjør dem ekstra sårbare for overgrep.
Lav terskel for bekymringsmeldinger
En viktig del av politiets trusselvurdering handler om oppfordre innbyggere til «å melde fra om dårlig magefølelse». En egen side i dokumentet er viet dette tema.
![Politidistriktet oppfordrer publikum til å gi innspill](https://image.n247.no/546712.webp?imageId=546712&width=960&height=548&format=jpg)
Politiet understreker at informasjon fra publikum ofte er avgjørende for å avdekke og forhindre kriminalitet.
– Har du sett eller opplevd noe som har gitt deg en dårlig magefølelse? Noe som ikke er helt normalt? Politiet er avhengig av tips og innspill for å være i forkant, sier Askholt og minner om at man kan tipse anonymt.
Hun oppfordrer foreldre til å være nysgjerrige og oppmerksomme på hva barna gjør på nett.
- Det er lett å tenke at dette ikke skjer med vårt barn, men det kan det gjøre. Det skjer, og det er et problem, sier hun.
Politimesteren forteller videre at politiet ser en bekymringsfull økning av voldshendelser i Agder.
Politiet etterforsker for tiden 240 saker knyttet til vold og mishandling i nære relasjoner i Agder. Askholt understreker at dette er et alvorlig problem med store mørketall.
– Vi ser en økning i de mest alvorlige kriminalitetstypene som vold, trusler og ran, sier Askholt og viser til at denne typen kriminalitet har økt med 89 prosent siden 2020 og 109 prosent sammenlignet med 2019.
Balansegang i politiarbeidet
Politiet peker på en krevende prioriteringsdebatt fremover.
![Politimester Kjerstin Askholt](https://image.n247.no/546710.webp?imageId=546710&width=960&height=548&format=jpg)
- Vi skal bekjempe hverdagskriminalitet som tyveri, samtidig som det kriminelle bildet blir mer alvorlig og komplekst. Det er en utfordrende balansegang, sier Askholt.
Kriminelle nettverk og organiserte miljøer
Politiet advarer mot at Agder er en transittregion for narkotikasmugling. MC-klubber har styrket sin posisjon i regionen, noe som skaper bekymring for økt organisert kriminalitet og rekruttering.
Politiet avsluttet med å understreke at samarbeid mellom politi, skoler, fritid, foreldre og samfunnet for øvrig er avgjørende for å bekjempe kriminalitet og beskytte barn og unge.
– Vi er alle en del av løsningen. Politiet kan ikke gjøre dette alene. Sammen må vi bryte taushetskulturen og skape et tryggere samfunn, avslutter Askholt.
Les hele trusselvurderingen fra Politiet her.