Åpner «Bondens kolonial»
– Vi som er produsenter i fellesskapet 4640 Søgne har snakket mye om å etablere et eget lokalt utsalg for lokale egenproduserte produkter. Lørdag denne uken er det nettopp det som skal skje her på Tangvall gård, forteller Terje Ø. Pettersen til N247.
Bonden med gård på Tangvalljordene har lenge syslet med planer om et eget utsalg hjemme på gården, og etter at alle nødvendige godkjenninger fra kommune og fylkeskommune nå er på plass har de seneste ukene gått med til å etablere det som skal bli gårdens nye utsalgssted. Pettersen har også tidligere solgt egne varer direkte fra gården og gjennom ulike markeder og via fellesskapet 4640 Søgne.
– Ikke industriproduserte varer
– Når mesteparten av varene kommer direkte fra produsent til utsalget unngår vi fordyrende mellomledd og kan i tillegg levere kortreiste kvalitetsprodukter til en konkurransedyktig pris, utdyper han og legger til at dette er snakk om håndlagde produkter, ikke industriproduserte varer.
Konseptets profil skal i all hovedsak handle om lokalproduserte varer, men vil i noen grad bli supplert med produkter fra omkringliggende områder for varer hvor lokale produsenter ikke finnes eller bare i begrenset grad kan dekke etterspørsel.
Som eksempler fra vareutvalg nevner Pettersen eplesaft fra Stauslandstunet gård, kjøtt av svin og lam fra lokale bønder, bearbeidede kjøttvarer fra Slakteren i Søgne og av varer med litt lenger reisevei nevner han Heimdal chokolade fra Arendal og oster fra Grimstad og fra Setesdalen.
Daglig leder
– Enkelte varer er typiske for sin sesong, som frukt og bær, ribbe og bacon fra svin som har frekventert lokale jorder kan fort komme på en julemeny eller ble servert i en intens grillsesong, tilføyer junior Toralv Øydne Pettersen som vil gå inn som daglig leder av det nye utsalget så snart verneplikten som MP-soldat er unnagjort.
Når utsalget på Tangvall gård åpnes lørdag 7. desember skal det etter planen forbli et permanent utsalg for lokalproduserte varer. Far og sønn på gården forteller at åpningstider og bemanning vil bli vurdert underveis, men ønsker høy grad av tilgjengelighet som eventuelt kan bli i form av en selvbetjent «Vippse-bu» i perioder med begrenset etterspørsel.
– Økende fokus
– Vi erfarer at etterspørsel etter lokale kvalitetsvarer er økende i en tid med stort fokus på bærekraft, matsvinn og variasjon. Vi tenker også at tilgjengelighet og fokus på hva som finnes av lokale produkter vil ha stor betydning for våre kunder, påpeker bonden på Tangvall.
Fra åpningen og frem mot jul er tanken at Bondens kolonial skal fremstå som et eget julemarked hvor det også vil være et tilbud rettet mot gaveartikler som i tillegg til velsmakende fristelser skal suppleres med ulike non food artikler.
– Nå skal vi bruke de få dagene frem til åpning med å fylle på med varer og få til en god profilering. Vi skal i alle fall ikke risikere at kundene ikke finner frem til oss her midt på Tangvall, sier far og sønn på Tangvall gård.