133 spøkelsesredskaper og to tonn søppel
Den 24. april skrev N247 om
Havmonseruka i Farsundhvor Søgne Dykkerklubb stod for en vesentlig del av innsatsen for å fjerne marint søppel og spøkelsesredskaper fra havbunnen utenfor byen. Resultatet etter fem dagers innsats fra onsdag til og med søndag i et strålende vårvær var to tonn søppel og 133 spøkelsesredskap.
Søgne Dykkerklubb stilte med fire dykkere og tre båtførere.
- I alt hadde vi åtte dykkeraksjoner og torsdag ble tre følgebåter med ut med i alt 15 elever fra Farsund ungdomsskole som arrangerte uka. De var delaktige i opphenting av redskap og samling av disse og søppel som ble lagt på kaia i sentrum av byen. Dette for at flest mulig av byens innbyggere skulle få et innblikk i hvordan havbunnen utenfor hjemstedet deres ser ut, sier leder i klubben, Karl Klungland til N247 mandag.
Han forteller om et enormt engasjement fra frivillige og en ordfører Arnt Abrahamsen som uttrykte stor glede og takknemmelighet over den jobben som ble gjort gjennom Havmonsteruka fra alle involverte.
Vrak
- Under avslutningsdykket søndag gjorde vi et dykk på vraket av MS Karmøy, og bare her fant vi fem spøkelsesredskaper. MS Karmøy gikk grunnstøtte i tett tåke og sank 9. januar i 1972 på Svartskjær utenfor innseilingen til Farsund. Skipet var på reise fra Farsund til Mandal med stykkgods. Etter det jeg vet har ingen dykket på dette vraket tidligere, sier Klungland videre.
I Nett TV-vinduet over kan du se en video av akkurat dette dykket.
Samarbeidspartnere under den maritime ryddeuka var:
- Songvår fyrs venner
- Katland Fyrs Venner
- Farsund Ungdomskole
- Farsund
- Undervannsklubb
- Farsund Fortøyningselskap
- Skjærgårdstjenesten
- Brannvesenet
Farsunds innbyggere fikk se at to tonn søppel og 133 spøkelsesredskaper ble hentet opp fra sjøen og plassert på byen torg. (Foto: Geir Smebøle, Songvaar Fyrs Venner)
Karl Klungland er leder i Søgne Dykkerklubb. Her på torvet i Farsund. (Foto: Geir Smebøle, Songvaar Fyrs Venner)