– Dette er ikke oljesøl
110-sentralen har søndag formiddag fått flere meldinger om oljesøl langs kysten i sør. Utrykningsleder og visestasjonsmester ved KBR Søgne og Songdalen, Olav Framvik sier til N247 at han har vært flere steder for å kontrollere meldingene, men har ikke funnet olje.
– Dette er sedimenter etter uværet «Hans» på Østlandet. Sedimentene er fraktet med strømmen fra øst til sør og har nådd kystripa på Sørlandet. Dette kan minne om olje, men mangler fargespillet et oljeutslipp fører med seg, sier han.
Jostein Andreassen har sendt N247 følgende kommentar:
«Nei, det er ikke oljeutslipp, det rødbrune i sjøen, heller ikke noen sedimenter etter «Hans», men en oppblomstring av mikroskopiske planktonalger, som fureflagellater. Ikke så rart etter det intense lyset vi har hatt i det siste.
Dette kalles «Red tide» og opptrer enkelte år. Husker spesielt i 1967, da strendene etter hvert ble farget av en rødbrun greie, nærmest en velling , men fenomenet har også skjedd siden flere ganger. En kan se det faktisk på flyfotos noen ganger over Norskekysten, havet er rødbrunt over store områder, senest i fjor.
Jeg har ikke vært og undersøkt ute i båthavnen på Oftenes (som dere har bilde av) og tatt «det rødbrune» i hånda, men mener bestemt at dette er biologisk materiale og ikke sedimenter.
Jeg kan jo spørre med det samme om folk har sett fjorden rett før du kommer til Lyngdal, Lenefjorden, som enkelte år blir kan bli så turkis at det skjærer i øynene (litt av og til i Trysfjorden). Dette skyldes også en fureflagellat, nemlig arten Emiliana huxleyi, som i visse tilfeller kan opptre i forekomster fra 5-20 millioner på literen og som derfor reflekterer lyset. Den er så liten at det kan være vanskelig å se den runde furete kalkkula i mikroskop. Men den gjør sin gode gjerning sammen med alle de andre slike artene i havet, å produsere oksygen. Plankton er jo planter og betyr uendelig mye for dyrelivet i verdenshavene og for oss selv i den store verdensvide balansen.
Men akkurat ved fenomenet «Red tide», kan en jo kanskje si at det bikker over litt, for denne rødbrune greia kan være litt ekkel der den ligger, om en skal beskrive det akkurat fra den sida.»