- Det hjalp å treffe selveste Kaptein Sabeltann før Liam skulle gi fra seg alle de elleve smokkene, sier mor Katrine Stulien Hellerslien til N247. (Foto: Christian Nørstebø/Dyreparken)

Liam (3,4) ga fra seg alle smokkene til Kaptein Sabeltanns Smokkarium torsdag

  Nicolai Prebensen
  19. juli 2019
  17:07
Et av livets store utfordringer for et lite barn er å slutte med smokk, i går torsdag var det Liam fra Songdalen sin tur.

- Smokkariet i Kaptein Sabeltanns verden i Dyreparken har i årenes løp mottatt titusener av smokker fra barn i hele Norge, og nå er Smokkariet helt ombygd med plass til enda flere, sier webredaktør i Kristiansand Dyrepark Hans Martin Sveindal til N247 fredag.

Smokkarium
- Det er aldri lett å skilles fra det kjæreste man har. Men da er det kanskje en trøst at Kongen på Havet har et eget Smokkarium. Barn som har levert sin siste smokk til Smokkariet får en diplom i Gjestehuset fortsetter han.

I går var det Liam fra Nodeland sin tur og han hadde ikke med seg mindre enn elleve smokker som nå selveste kaptein Sabeltann skal passe på.

Satt langt inne
I går formiddag var Liam helt klar på at han ville klare å gi fra seg smokkene, men da det nærmet seg begynte han å tvile. Heldigvis møtte han Sabeltann på veien til Smokkariet, og det hjalp godt. Da tiden var inne, var han igjen betenkt, men han kastet alle elleve samtidig, og da var det gjort, selv om det satt langt inne, sier mor Kathrine Stulien Hellerslien til N247 fredag ettermiddag.

Hun forteller videre at hun har noen smokker på lur, men lover å ikke fortelle det til noen.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Liam måtte tenke litt før han bestemte seg for å kaste alle smokkene i Smokkariet i Kaptein Sabeltanns verden torsdag ettermiddag. (Foto: Christian Nørstebø/Dyreparken).

En oppsummering fra Kristiansand Dyrepark av Karen Kilane om Smokkariet

Vi har nå samlet inn mange artige tall i forbindelse med det som er Kaptein Sabeltanns viktigste skattkammer: Smokkene.

Det er mange tradisjoner knyttet til det å slutte med smokk, men vårt inntrykk er at Kaptein Sabeltann mottar en god slump av det årlige smokkelageret fra norske småbarnsfamilier.

Fra tid til annen lages det saker om smokkeavvenning, og nå er det en gyllen anledning til å aktualisere en sak om dette ritualet som de fleste småbarnsfamilier opplever.

I anledning 30-årsjubileet fornyes Kaptein Sabeltanns Verden for 60 millioner kroner fordelt på seks år. I år skjer det største løftet til 15 millioner - og i årets satsing er fornyelsen av Kaptein Sabeltanns Smokkarium sentral. Dette er et skattekammer som er stappa fullt av barnas største skatter: smokkene.

18 smokker hver dag.
I dag mottar Kaptein Sabeltann omtrent 18 smokker i posten hver dag. I tillegg kommer alle smokkene som barn selv leverer fra seg i Kaptein Sabeltanns Verden i Dyreparken. Foreldre sender ikke bare én smokk til kapteinen, flere konvolutter inneholder veldig mange smokker. I overkant av 200 000 smokker kan ha blitt levert til Kapteinen opp gjennom årene. Ganger du 40 kroner per smokk med 200 000, sitter Kaptein Sabeltann på smokker til en verdi av 9 millioner kroner.

Alle barna som sender inn smokker får diplom og en liten gave fra Kaptein Sabeltann som lover å ta vare på barnas «største skatter».

Terje sier: «Jeg husker de ringte fra postkontoret med jevne mellomrom og ba oss om å hente de store sekkene med smokker. Noen ganger har jeg en følelse av at alle som slutter med smokk, sender dem til Kaptein Sabeltann».

1998
Videre forteller han: «Ideen kom egentlig i 1998, da min sønn Henrik var fire år. Han skulle slutte med smokk. Da hadde Kaptein Sabeltann allerede mottatt flere konvolutter med smokker i posten. Jeg tenkte at dette med smokkene var en fin ide, og ville teste ideen sammen med Henrik. I kjelleren hjemme sto det mange rekvisitter. Sammen gikk vi ned i kjelleren hvor vi fant en stor kiste med gull og edelstener. Høytidelig la ned smokkene i Kaptein Sabeltanns skattekiste. Det opplevdes som en høytidsstund for oss begge to. Siden spurte Henrik aldri etter smokkene. Etter dette begynte jeg å sette ut en tom skattekiste foran på scenen før forestillingene slik at barna kunne legge fra seg smokkene sine i den.

- For min del sier smokkene noe viktig om Kaptein Sabeltann og barna. Mot de voksne er Kapteinen grusom og nådeløs, men han bryr seg om de små sjørøverne. Da jeg spilte Kaptein Sabeltann, pleide jeg alltid å hviske til barna: Husk at du og jeg er gode venner. Kaptein Sabeltanns Smokkarium er kjempeviktig for meg, barna skal møte en Kaptein som forstår hvor viktig smokkene er for barna og som lover å ta vare på de minste barnas største skatter, avslutter han.

Liam (3,4) like før han gir ansvaret for smokkene sine over til Kaptein Sabeltann. (Foto: Christian Nørstebø/Dyreparken)

Rundt 200.000 smokker er levert til Smokkariet i Sabeltanns Verden gjennom årene. (Foto: Christian Nørstebø/Dyreparken)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no