Fra Energy Observer, (fransk tale men tekstet på engelsk).

Energy Observer i våre farvann

  Nicolai Prebensen
  11. juli 2019
  15:22
Katamaranen Energy Observer passerte torsdag formiddag Søgne-skjærgården og en observant Sigurd berg Åsen tok bildene av den 30 meter lange og 12,8 meter brede båten som skal seile jorden rundt utelukkende på fornybar energi.

I følge Teknisk Ukeblad og prosjektets egen hjemmeside bruker båten både solkraft, vindkraft, batterier og elekrolyse av vann til fremdrift. Dette er den første båten i sitt slag og energiløsningene er utviklet i samarbeid med det franske forskningsinstituttet CEA-Liten som forsker på fornybar energi. I følge prosjektets hjemmeside er nå båten på vei nordover for å testes i nordlige farvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

For å produsere strøm brukes to vindturbiner og 130 kvadratmeter solcellepaneler.

- I tillegg har båten en kraftdrage, eller kite, som i tillegg til å drive båten fremover også genererer strøm når den beveger seg i vinden. Kiten er koblet til propellen i motoren, som er reversibel. Kitens bevegelser driver propellen, som igjen genererer mellom to og fire kW med kraft, skriver Teknisk Ukeblad.

Batterier
På toppen av dette har båten batterier for å spare strøm over kortere perioder. For å lagre strøm over lengre perioder produseres hydrogen som benyttes når båten seiler om natten.

Båten skal bruke seks år på turen jorda rundt og stoppe på 101 steder. I Norge stopper den tre steder på returen fra nord.

Båten kostet 4,72 millioner Euro å bygge og krever 4 millioner kroner i året å drive. Hensikten med turen er å spre et budskap om fornybar energi rundt i verden.

Her er Energy Obeserver i det katamaranen passerer Udvår i Søgne-skjærgården. (Foto: Sigurd Berg Åsen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no