«Kvinners rettigheter på timeplanen»

Publisert

TV-aksjonen NRK 2019 går til CAREs arbeid for kvinners rettigheter. Sammen med fylkesmann Stein A. Ytterdahl skal Anita Mørland lede arbeidet med den årlige dugnaden i Agder. Ny på laget er Tone Pernille Sivertsen.
«Nå er det hennes tur»
Årets TV-aksjon har fått tittelen «Nå er det hennes tur».
Vi skal gi 400 000 kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt. TV-aksjonsmidlene går til CAREs arbeid i ni land: Niger, Mali, Den demokratiske republikken Kongo, Burundi, Rwanda, Myanmar, Afghanistan, Jordan og Palestina. TV-aksjonen NRK går av stabelen søndag 20. oktober.
- CAREs internasjonale arbeid for kvinner og kvinners rettigheter engasjerer. Når vi vet at likestilling er et viktig mål i seg selv og når vi vet at den mest effektive måten å redusere fattigdom på er gjennom likestilling – da kjenner jeg på at jeg har lyst til å gi alt for å hjelpe flest mulig i årets TV-aksjonskampanje. Vi er ikke i 1919 - Vi er i 2019! – sier Anita Mørland
CAREs viktigste metode for å bekjempe fattigdom på, er spare- og lånegrupper. Dette er en form for mikrofinans som ble utviklet av CARE for 25 år siden, som nå brukes av også andre organisasjoner over hele verden. Gruppene gir fattige mennesker muligheter til å endre livet sitt og samfunnet de bor i, gjennom egen innsats.
TV-aksjonen NRK CARE 2009
Under tittelen "Hjelp til kvinner hjelper flere" hadde TV-aksjonen NRK CARE 2009 mål om å styrke kvinner i noen av verdens mest sårbare områder.
Pengene som ble samlet inn da har gitt gode resultater.
Etter fem år var nesten 27 000 nye spare- og lånegrupper med 740 000 medlemmer startet opp. Medlemmer av disse gruppene i Burundi rapporterte at de fikk mulighet til å øke sin egen matproduksjon, videreutvikle eller starte små forretninger, og betale for viktige hendelser i livet, som bryllup og begravelser. I Mali fikk medlemmene mulighet til å skaffe familien mer og bedre mat, og bedre tilgang til helsetjenester og skolegang for sine barn.
- Forskjell
- Dette er bare så bra - sier Tone Pernille Sivertsen som selv er grunder og fortsetter – jeg gleder seg til å være med å gjøre en forskjell. Det er så uforståelig at verdens rikdommer og menneskeverd er så ulikt fordelt!
Den britiske skribenten sier det så fint: «If wealth was the inevitable result of hard work and enterprice, every woman would be a millionaire” – denne setningen betyr mye for en seriegrûnder som sannelig har jobbet hardt og mye, men ikke på langt nær slik som kvinnene vi når i årets TV-aksjon. Nå kan de få en sjanse til å oppnå noen resultater av sitt harde arbeid.
TV-aksjonen er helt unik. Den er en sterk kulturbærer og verdimarkør i vårt norske samfunn. Sammen beveger vi verden i et stort felles krafttak. Da samles vi i én viktig sak én søndag i oktober. Kongefamilien, statsministeren, fylkesmannen, ordførere, skole, næringsliv, organisasjoner, trossamfunn og lokalsamfunn bidrar.
- Ulikhetene i verden er enorme, og det er som oftest kvinner som rammes hardest av urett. Vi klarer ikke å bekjempe fattigdom hvis halve befolkningen holdes utenfor. Nå er det hennes tur, sier fylkesmann Stein A. Ytterdahl
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Vi skal gi 400 000 kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt, skriver TV-aksjonen 2019 i pressemeldingen. (Foto: CARE).
Forberedelsen er i gang
Det er mye god TV-aksjon-tradisjon i Agder. Agders 30 Kommunekomiteer er allerede i gang med sine første forberedelser mens ca 60 personer fra skole, næringsliv, organisasjoner og tros-og livssamfunn møtes denne uken for å forberede hvordan de vil bli med for å få til en god aksjon for CARE og deres arbeid med kvinners rettigheter.
Fakta om TV-aksjonen NRK:
TV-aksjonen NRK har blitt arrangert én søndag i oktober hvert år siden 1974. I år går TV-aksjonen av stabelen 20. oktober. Årets TV-aksjon går til CAREs arbeid for kvinners rettigheter. 400 000 kvinner skal få mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt. TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon. Hvert år besøker 100 000 bøssebærere samtlige av Norges 2,3 millioner hjem. Over 7 000 frivillige jobber fram mot aksjonsdagen for å mobilisere 100 000 bøssebærere. Siden 1974 har det norske folk samlet inn over ni milliarder kroner som har gitt titalls millioner mennesker livsviktig hjelp.
Pressemelding fra TV-aksjonen 2019
Fylkesaksjonsleder Anita Mørland og fylkesaksjonskoordinator Tone Pernille Sivertsen. (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS