Familiens hus: - Vi er bekymret for tjenestetilbudet

Publisert

- Vi er bekymret for at nærheten til lavterskeltilbud og forebyggende tjenester forsvinner dersom nesten alle tjenester til barn, unge og familier forsvinner ut av Søgne, sier ansatte ved helseenheten i Søgne til N247.
N247 har vært i kontakt med ansatte som i dag arbeider innenfor helsetjenestene i Søgne etter at det ble klart at Nodeland er foretrukket som lokasjon for Familiens hus vest i nye Kristiansand kommune. Fellesnemnda har tidligere vedtatt førende prinsipper for lokalisering av tjenester etter 1.1.2020. Her er momenter som nærhet til innbyggerne og lavest mulig transportbehov nevnt som to av flere forhold som skal vektlegges når lokaliseringen avgjøres. 
- Går ut over de mest sårbare
- Ut fra det forslaget som nå foreligger, er det vanskelig å se at prinsippet om nærhet til innbyggerne er ivaretatt. To tredjedeler av innbyggerne i bydelene vest bor i Søgne. Behovet for transport vil øke radikalt med dette valget. For brukere som kan kjøre bil, betyr det trolig lite hvor man skal kjøre til, men mange av våre brukere har ikke bil og er avhengig av busstilbud. Dermed kan en konsekvens bli at denne plasseringen går mest ut over de familiene som er mest sårbare med hensyn til økonomi og sosialt nettverk, sier Jorunn Bjørkkjær, helsesykepleier i Søgne. 
Sammen med avdelingsleder Margrethe Øyslebø og hovedtillitsvalgt/fysioterapeut Ragnhild Dale Ringen legger Bjørkkjær til at et tilbud om en helsestasjon, såkalt satellittstasjon, som ikke er direkte tilknyttet øvrige enheter i Familiens hus, vil være et stort tilbakeskritt. Kommunen har tidligere etter tilsyn fått avvik grunnet manglende samhandling, og har etter dette satset stort på intern samhandling med andre instanser som familiesenter, fysioterapi og jordmor.

- Søgne har i dag også en forsterket helsestasjon, et utvidet tilbud som i tillegg til å være i Søgne bare finnes på en helsestasjon i Kristiansand. Brukerne her er ofte unge og uten bil. For disse er tilgjengeligheten helt essensielt, og jeg føler stor bekymring for denne gruppen om tilbudet flyttes bort fra Tangvall, sier Bjørkkjær.
- Ikke sett på konsekvenser
- Det fremgår av utredningen at det ikke er sett på konsekvenser for brukerne. Vi undrer oss over dette og mener dette er en stor svakhet i lokaliseringsdebatten. Vi har flere kompetanseenheter her i Søgne som i dag er en felles tjeneste for innbyggerne i Søgne og Songdalen. Forsvinner nærheten mellom det tverrfaglige tilbudet på Familiens hus og disse enhetene, resulterer dette i en forringelse av tjenestetilbudet som disse brukerne ikke fortjener, sier Ringen. 
Helsearbeiderne og også bekymret for at gravide som i dag i stor utstrekning benytter jordmortjenesten i Søgne, av hensyn til tilgjengelighet nå kun vil benytte seg av fastlegetilbudet i Søgne.Fastlegene leverer etter deres mening gode tjenester, men det vil være et dårligere tilbud for den gravide og det ufødte barnet enn dagens tilbud med både jordmor og legesenter lett tilgjengelig. 
- Her på Tangvall har vi et tett og godt samarbeid med Søgne legesenter som er landets tredje største legesenter. Nærheten til senteret gir en god helhetsopplevelse for brukerne. Mister vi denne kontakten frykter jeg dette vil gå ut over tilbudet til befolkningen, sier Øyslebø.
De legger videre vekt på den store utbyggingen som skjer i Søgne og nevner blant annet den store nye barnehagen, Havåsen, som åpner denne høsten.
- Frykter konsekvenser for brukerne
- Vi føles oss usikre på om den administrative og politiske ledelsen ser de konsekvenser som følger av det framlagte forslaget. Selv om vi ser at avstanden fra Tangvall til Nodeland er like stor som avstanden i motsatt retning, mener vi det må legges større vekt på hvilken lokalisering som gir best resultat for flest mulig av brukerne, og ikke minst de mest utsatte brukergruppene. 
Artikkelen fortsetter under bildet.
De kommuneansatte helsearbeiderne i Søgne ser at det kan bli vanskelig å få tilbake et fullverdig tilbud til Tangvall dersom Familiens hus med et stort miljø etableres på Nodeland. (Foto: Jon Aamodt).
- Et helsestasjonstilbud som ikke er samlokalisert med øvrige samarbeidende instanser, vil få store konsekvenser for den faglige samhandlingen, og dette vil igjen gi et dårligere tilbud til barn, unge og familier. En «satellitt» på Tangvall vil kanskje av politikere bli sett på som et nærtilbud for folk i Søgne, men det er et begrenset tilbud, både når det gjelder innhold og tverrfaglighet, sier Bjørkkjær. 
- Handler om nærhet
- Uansett hva som blir valgt av løsninger, mener vi det er nødvendig at de som til syvende og sist gjør vedtaket, har all informasjon om konsekvenser ved de valgene som blir gjort. For oss som ansatte betyr det lite om vi må kjøre til Tangvall eller Nodeland når vi skal på jobb. Dette handler om et helhetlig tilbud, nærhet og tilgjengelighet til det tjenestetilbudet vi skal gi til innbyggerne i den nye kommunen som skal bli landets beste kommune, avslutter helsearbeiderne i Søgne. 
Programledelsen i nye Kristiansand foreslår å legge Familiens hus vest til Nodeland. 7. juni skal ledelsen avgjøre lokaliseringen og hvilke tilbud som kommer på Nodeland og Tangvall fra 1.1.2020. (Foto: Kristiansand kommune)
Powered by Labrador CMS