Syreren Yasein Hassan Alshikho måtte flykte fra Aleppo og vil klare seg selv i Norge. Nå har han startet sin egen "pizzasjappe" på Hellemyr. (Foto: Nicolai Prebensen)

Yasein skapte sin egen arbeidsplass

  Nicolai Prebensen
  27. mai 2019
  11:54
Yasein Hassan Alshikho fra Aleppo i Syria tok med seg familien til grensa mot Tyrkia da det ble for utrygt for dem i byen. Han fortsatte alene mot Norge for å bosette seg i et tryggere land. Første strekningen var som båtflyktning, og han kom til Hellas i en gummibåt, som så mange andre. Dette var i oktober 2016, og turen mot Oslo fra Hellas tok 35 dager.

Ferden gikk til fots, med sykkel og tog.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Familien kom til Norge senere, og tiden uten kona og hans barn var tung. Yasein har vært gjennom et toårig introduksjonskurs i regi av Søgne kommune hvor Pål Bjørkkjær i kvalifiseringsenheten/introduksjonssenter for innvandrere har fulgt syreren frem til i dag.

- Yasein er lik mange andre flyktninger og vil gjerne klare seg selv, da er det vår oppgave å hjelpe dem på veien, og ikke «tyne» dem inn i vårt system, sier Bjørkkjær da vi møtte Yasein på Hellemyr i hans nyetablerte Pizza House i Skomagergada fredag.

Baker
Syreren har mange års erfaring som baker, og gjennom et tilbud fra Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner tilbys økt kunnskap om bedriftsetablering blant flerkulturelle bosatt i Agder-kommunene. Her får de som ønsker å starte en bedrift, rådgivning og hjelp til å sette i gang.

- Yasein ville svært gjerne stå på egne ben, og etter å ha fått hjelp av kamerater til å skaffe seg godt brukte ovner og utstyr til å starte et kjøkken, leide han lokalene på Hellemyr og åpnet Pizza House Hellemyr 17. februar i år.

- Han er en arbeidsom kar, og når han ikke var på det obligatoriske to-årige introduksjonskurset som varer i to år med 37.5 timers arbeid hver uke, jobbet han på et tilsvarende kjøkken hos kamerater i Kristiansand, sier Pål Bjørkkjær videre.

Etablererprøve
- Før jeg kunne starte opp måtte jeg gjennom en etablererprøve. Det var vanskelig på grunn av språket, men etter noen forsøk klarte jeg prøven og nå har jeg drevet her i noen måneder, sier karen i slutten av 30-årene som nå er godt etablert med sine tre barn og kone på Tangvall i Søgne.

I lokalene på Hellemyr har han rigget til en pizzarestaurant hvor gjestene kan sitte og spise eller ta med seg herlighetene hjem. En svært rikholdig meny henger på vegen i restauranten, og Yasein sier at all mat er laget fra bunnen av.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Yasein Hassan Alshikho fra Aleppo i Syria, nå bosatt med familie på Tangvall i Søgne, har etablert sin egen arbeidsplass på Hellemyr i Kristiansand. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Jeg lager bunnene selv, sausen er et eget produkt, og til sammen har jeg 20 varianter pizzaer på menyen i tillegg til 10 kebab-varianter og grillmat, hamburgere og pommes frites. Da jeg endelig klarte å skaffe de 30.000 kronene jeg trengte til å danne aksjeselskapet var jeg i gang, og jeg var veldig spent da jeg åpnet dørene i februar, sier Yassein fredag ettermiddag.

Bestilling
Rett etter klokken 13.00 når restauranten åpner ringes det inn en bestilling og to pizzaer som skal hentes. Han går straks i gang med en «pepperoni» og en med ost med den selvkomponerte pizzasausen.

- I februar omsatte jeg for rundt 25.000 kroner, nå er omsetningen nesten firedoblet, så dette tror jeg skal gå greit, sier den driftige syreren mens den umiskjennelige duften av nystekt pizza brer seg inne på kjøkkenet i Skomagergada 3.
Sist oppdatert 27.05.2019 klokken 13:12 av Nicolai Prebensen

Pål Bjørkkjær i Søgne kommune har fulgt Yasein på hans vei mot å etablere sin egen arbeidsplass. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no