Latteren satt løst under næringskomiteens besøk på Stauslandstunet gård torsdag ettermiddag. Her er det Tom-Christer Nilsen, Linda Hofstad Helleland og Per Try som diskuterer blant annet, poteter i landbruket. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Jeg har spurt om vi kan ha en dag i uken vi ikke snakker om poteter

  Nicolai Prebensen
  24. mai 2019
  10:31
Torsdag ettermiddag fikk bonde og maskinentreprenør Per Try med familie besøk av medlemmer i næringskomiteen på Stortinget. Formålet med besøket var å lære mer om blant annet lokalmatsamarbeidet gjennom bedriften 4640Søgne.

Blant komiteens medlemmer var tidligere kulturminister og barne- og likestillingsminister i Erna Solbergs regjering, Linda Hofstad Helleland med, og hun lot seg imponere og inspirere av det arbeidet som utøves i samarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Per Try innledet besøket med en orientering om utviklingen i hans selskaper etter at han overtok gården på Stauslandstunet for ni år siden etter svigerfaren.

Han fortalte om en rivende utvikling etter at han på begynnelsen av 90-tallet kjøpte en traktor for konfirmasjonspengene og litt senere en graver, til i dag å dyrke totalt 1.000 mål. Av dette er rundt 40 mål grønnsaker og 300 mål med poteter, alt sammen fordelt på 33 gårder, og i dag ha et stort antall traktorer, 25 gravere, lastebiler og 25 ansatte, bare i anleggsbransjen. I jordbruket har 4640Søgne 10-12 ansatte til sammen.

En tredjedel
- Bøndene i Grimstad, tilsammen 11 bønder, dyrker 2.300 tonn poteter, vi alene 800 tonn, og vi har alltid de første tidligpotetene i salg. Det er alltid blitt sagt at det ikke er mulig å høste tidligpoteter før Reddals-folket, men vil du være best og jobber mest, blir du best.

- I dag leverer vi til både Den Lille Chipsfabrikken, Sørlandschips og Dyreparken i Kristiansand. Denne lokale næringskjeden er gull verdt for oss, og jo kortere reise desto bedre, sa han til komiteens medlemmer.

- En dag i uka uten
Midt under en lengre utredning om poteter bryter kona Bodil inn og da hun sier at hun har spurt ektemannen om de kan ha en dag i uka uten å snakke om poteter, svarer ektemannen;

- Den forespørselen er ikke behandlet og er derfor heller ikke innvilget enda, svarte han lattermildt til høylydt latter fra næringskomiteens medlemmer.

- Det gjelder å bygge seg opp gradvis, ta sine valg og stå for dem. Under tørken i fjor hadde vi få problemer. Mange bønder har skjønt at vi kan få tørkeperioder og har forberedt seg på den type vær med vanningsanlegg som brukes under tørke.

- Vi kjøper kommunalt vann. Det er dyrt, men det er bedre å få til avlingene enn at vi må gå å se på at alt tørker ut. Da bøndene skulle kompenseres for skadene sist sommer fikk jeg 4.000 kroner i oppreisning, mens andre fikk opp til en million. Å avverge en krise kostet mye krefter i fjor, og ferien varte i halvannet døgn på Rosfjord Fjordhotell, sa han.

Try påpekte også betydningen av lokalmatsamarbeidet og hvordan bøndene utnytter hverandres ressurser.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Næringskomiteens Linda Helleland Hofstad inne i verkstedet til Stauslandstunet gård hvor hun og næringskomiteens medlemmer ble servert chips fra to forskjellige produsenter på Mjåvann, nyplukkede jordbær fra Stauslandstunet og grillede pølser fra Slakteren i Søgne. Hun ble servert av Bodil og Per Try. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Tangvall Gård har kanskje det beste jordsmonnet i Norge. Det ville vært rart om Terje Pettersen skulle dyrke fôr til sauene sine der når annen matnyttig vekst kan dyrkes i den svarte jorda. Derfor bytter vi, jeg setter og høster poteter på jordene, og han får dyrefôr fra meg fra andre steder. Dette er en måte å samarbeide lokalt til det beste for oss innen landbruket, fortsatte han.

Linda Hofstad Helleland var imponert over hva de fikk høre den lille timen næringskomiteens medlemmer var på Stauslandstunet og kalte besøket artig og inspirerende.

- Inspirerende
- Dette var et artig og svært inspirerende møte med landbruket. Ikke minst var det spennende å se at det går an å tenke utenfor boksen slik denne gjengen har gjort. De skaper arbeidsplasser ved å tenke nytt, og går nye veier innenfor yrket i privat sektor. Det er disse menneskene som skaper skattekroner som landet er så avhengig av for å utvikle vår velferd, sa Helleland og la til at det var hyggelig å treffe en kar som har «skoene på».
Sist oppdatert 24.05.2019 klokken 10:31 av Nicolai Prebensen

Den tidligere kulturminister og barne- og likestillingsminister Linda Helleland Hofstad fikk med seg smaksprøver fra begge de to chipsfabrikkene på Mjåvann. Begge fabrikkene får poteter fra produksjonen til Try. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no