Her kan hvem som helst registrere seg som rapportør

Publisert

Onsdag ettermiddag var medlemmer i Søgne Dykkerklubb ute på Saltholmen i Høllefjorden og fant Stillehavsøsters i strandkanten.
I følge miljøstatus.no er stillehavsøsters en fremmed art som kan påvirke norsk natur svært negativt. Arten vokser eksplosivt raskt og kan true andre arter som flatøsters og blåskjell. De knivskarpe skjellene kan også ødelegge badestrender og i verste fall gjøre deler av strandsonen uframkommelig.
- Stillehavsøsters (Crassostrea gigas) er en fremmed art i Norge, og er i Fremmede arter i Norge – med norsk svarteliste 2012 vurdert til å utgjøre svært høy økologisk risiko. En enkelt stillehavsøsters kan ved gyting slippe opptil 200 millioner egg i vannmassene. Arten har derfor et enormt reproduksjonspotensial. Naturgitte forhold som havstrømmer, sjøtemperatur og tilgang på egnede leveområder tilsier at arten kan etablere reproduserende populasjoner langs store deler av kysten i Norge.
- Arten kan endre bløtbunnsområder til uframkommelig hardbunnområder dominert av østersskjell med skarpe kanter. I andre land, eksempelvis Danmark, har arten dannet store rev og ført til omfattende endringer i de berørte økosystemene. Ifølge Havforskningsinstituttet er det i 2015 observert tendenser til rev-dannelse enkelte steder i Norge, og de er bekymret for utviklingen, skriver det offentlige nettstedet.
Registrer funn
Dykkerklubben oppfordrer folk som er ute i skjærgården og finner stillehavsøsters om å ta dem på land og gjerne registrere funnene på artsobservasjoner.no
Saltholmen ligger like utenfor Høllesanden, og dykkerne er redde for at det bare er et tidsspørsmål om når de knivskarpe skjellene er inne på badestranda. De mener at det nok ikke er mulig å bli kvitt østersen, men alt som taes opp vil forsinke spredningen, sier dykkerne.
Fint verktøy
- Selv legger jeg inn interessante funn som meldes inn til kommunen fra publikum, først og fremst svartelista arter. Det er et fint verktøy å ha når det planlegges ulike type aksjoner som blant annet fylkesmannen har igangsatt mot denne østersen flere ganger, sier fagleder Steinar Sunde i Søgne kommune.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Stillehavsøstersen som ble funnet på Saltholmen i Høllefjorden onsdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).
- Eksempelvis er Sygna og Lundeelva kartlagt i forhold til den svartelista planten parkslirekne. I Sygna skal et profesjonelt firma inn for tredje år på rad for å bekjempe denne planten. De begynner arbeidet i løpet av de nærmeste ukene. I år skal vi også starte et flerårig prosjekt mot samme plante i Lundeelva, forteller han.
Sunde sier videre at mange fugletittere bruker Artsobservasjoner flittig, men man kan også rapportere fisk, planter og insekter.
Betydelige mørketall
- Et enkelt søk i dag viser at det 14. mai ble registrert 45 observasjoner i Søgne, mange av dem rødlista arter. Når det gjelder stillehavsøsters er det nok betydelige mørketall. Det er «bare» registrert 25 forekomster i Vest-Agder siden 2015. Så vidt jeg vet er den finfin å spise, men en kan ikke ta blåskjellvarselet for «god fisk» som østersvarsel, avslutter han.
Sist oppdatert 16.05.2019 klokken 14:54 av Nicolai Prebensen
Stillehavsøstersen som ble funnet på Saltholmen i Høllefjorden onsdag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS