
- Har gått tørrskodd til Karet flere ganger
- Det er veldig lavt, men det har vært enda lavere ved tidligere anledninger. Jeg har gått tørrskodd helt ut til Karet et par ganger, men i dag ser det ut til at vi hadde blitt fuktige på bena om vi hadde prøvd, sier Hølleboer Vidar Ertzeid til N247 tirsdag formiddag.
19. april skrev vi om samme fenomenet og ekstremt lavvann skyldes kombinasjon av flere faktorer.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
- Ved østavind og høytrykk blir det ofte sånn her nede. I tillegg finnes flere faktorer, fortsetter Ertzeid og referer til Kartverket.no som forklarer fenomenet på sine nettsider.
"Tiltrekningskreftene mellom jord, måne og sol og de relative bevegelsene i jord-måne-sol- systemet (inkludert jordas egen rotasjon) skaper det vi normalt kaller tidevann. Solas betydning er omtrent en tredel av månens".
Artikkelen fortsetter under bildet.
Karet tirsdag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).
Lufttrykk
"Det er ikke bare tidevannet som forårsaker vannstandsendringer. Endringer i lufttrykk og påvirkning fra vind kan føre til endringer i vannstanden, og i tillegg kan variasjoner i vanntemperatur og saltinnhold også spille inn.
Synker lufttrykket med en hectopascal (hPa) vil vannet som en tommelfingerregel stige med en centimeter, og et kraftig lavtrykk på 960 hPa (50 hPa under normalt lufttrykk) vil føre til at vannet stiger med cirka 50 centimeter".

Mye tørr sand i elveutløpet i Høllen tirsdag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Tirsdag formiddag var det nesten mulig å nå Karet til fots uten å bli våt på bena. (Foto: Nicolai Prebensen)