Arkeologiske utgravinger er i gang ved Stokkeland bru i Søgne. (Foto: Trond Nøkleberg)

- Trolig vil vi finne rester av flere bygninger

  Jon Aamodt
  09. mai 2019
  10:51
- En høstdag i 1991 snublet to skoleelever i Søgne over deler av et vikingsverd da de gikk og plukket poteter på jordet til læreren sin. Funnet ble gjort ved Stokkeland bru, skriver Jo Vegard Aardal i Statens vegvesen i forbindelse med at det ble startet arkeologiske utgravinger ved Sebbetåa den 29. april. 

Aardal sier videre at sverdfunnet i 1991 skapte stor oppmerksomhet lokalt, men lite ble gjort i ettertid. Utgravingsarbeidet som nå er startet, skal pågå i ti uker, og opptil ni arkeologer vil være i sving. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Det er det planlagte arbeidet med bygging av ny bro over Søgneelva som er årsaken til at utgravingen settes i gang nå.  I forberedelse til bygging av den nye Stokkeland bro må det erosjonssikres på begge sider av Søgneelva. Før dette gjøres, skal det foretas arkeologiske utgravinger i området.
 
Arkeologisk blogg
Kulturhistorisk museum legger vekt på formidling av utgravningsresultater, kunnskap om forhistorien og arkeologiske arbeidsmetoder. I forbindelse med utgravingene har det blitt opprettet en blogg, der det vil bli lagt ut funn i området. 

I denne bloggen skriver arkeologene at de trolig vil finne rester av flere bygninger i tillegg til at det forventes andre interessante funn under utgravingen. 
 
Om prosjektet 
Det foreligger nå en godkjent reguleringsplan som regulerer ny bru over Søgneelva.  Første byggetrinn omfatter erosjonssikring av begge sider av Søgneelva. Videre utbygging vil skje når prosjektet er finansiert. Den største delen av erosjonssikringen kommer som følge av funn av kvikkleire i området.
Sist oppdatert 09.05.2019 klokken 11:42 av Nicolai Prebensen

Prosjekt Stokkeland bru inkluderer også ny og bedre vei gjennom området. Rød markering viser nåværende vei. (Foto: Statens vegvesen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no