Kristiansandsfjorden torsdag ettermiddag.

Fikk du med deg søket etter D/S Norge direkte fra byfjorden i Kristiansand?

  Nicolai Prebensen
  09. mai 2019
  16:43
Torsdag sendte Norsk Maritimt Museum direkte fra vraket av Dampskipet (D/S) Norge som har ligget på byfjorden i Kristiansand siden 1855.

Du kan spole i sendingen som startet tidlig torsdag ettermiddag.

Tidligere: Torsdag ettermiddag skal Norsk maritimt museum (NMM) søke etter Dampskipet (D/S) Norge som kolliderte med D/S Bergen på byfjorden i Kristiansand natt til 10. september 1855. D/S Norge forliste og 40 mennesker omkom.

Nå kan dampskipet være funnet og museet skal søke etter fartøyet torsdag fra klokken 13.00. Søket sendes direkte i Nett TV-vinduet over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Arkeolog og forsker Frode Kvalø ved Norsk maritimt museum sier til N247 at funnene med en sidesøkende sonar ikke garanterer at det er D/S Norge som er funnet på 170 meters dyp ved Kinn i Kristiansandsfjorden.

- Skipet er kanskje funnet, og flere svar får vi nok torsdag. Alle som vil, kan «bli med» ned i dypet når arkeologene undersøker vraket for første gang. Det går også an å snakke med dem direkte fra kontrollrommet. Skulle noen være i Oslo er det bare å komme innom NMM, sier Kvalø.

1855
filatelist.no skriver Georg Strømer at det var rundt midnatt natt til 10. september at D/S Norge forliste etter en kollisjon med D/S Bergen som var på vei ut fra Kristiansand, og 40 mennesker omkom.

"Begge skipene gikk i ruten Bergen-Stavanger-Kristiansand-Hamburg med flere stopp underveis før overfarten til Hamburg. I Kristiansand korresponderte de to skipene med skipene fra Oslofjorden for å ta med post og passasjerer herfra. Normalt gikk skipene vekselvis en gang i uken, og reisen Bergen-Hamburg tok normalt to og et halvt døgn."

"På tross av god sikt og klart vær klarte de to skipene å kollidere."

Artikkelen fortsetter under bildet.
D/S Bergen (Dag Bakka Jr.: Bergenske - Byen og Selskapet. Seagull Forlag 1993).

- Fra Bergen
Dag Bakka fra Bergen har skrevet et 30-talls bøker om ulike maritime emner, om sjøfartsmiljøer, rederivirksomhet, fraktenæring, hvalfangst, rutefart, skipsmegling, sjøforsikring, skipsbygging, sjømannsorganisasjoner, om arbeidet for sikkerhet til sjøs, om sosiale institusjoner, med mer. Det er han som har vært behjelpelig med å skaffe bildene av de to dampskipene.

Han sier til N247 at det var fra dette forliset et kjent uttrykk oppstod; - Eg e’kje fra Norge, eg e’ fra Bergen, skal stamme fra en passasjer ombord i D/S Bergen som falt på sjøen under kollisjonen og ble plukket opp, sier han.

Hjuldamper
D/S Norge var bygget i Glasgow og var en hjuldamper av jern og var med sine 575 bruttotonn litt større en søsterskipet D/S Bergen.
Sist oppdatert 09.05.2019 klokken 18:39 av Nicolai Prebensen

Plakaten i fra Norsk maritimt museum som forteller om hva som skal skje torsdag 9. mai. (Foto: Norsk maritimt museum)

Det kan være D/S Norge som er funnet ved Kinn i Kristiansandsfjorden. Skipet forliste etter en kollisjon med D/S Bergen natt til 10. september i 1855. (Foto: D/S Bergen (Dag Bakka Jr.: Bergenske - Byen og Selskapet. Seagull Forlag 1993.)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no