Barentshavet, tonnevis med snøkrabber og isbjørn!

Publisert

Av Arild Hansen, Flekkerøyposten
Snakk om en hverdag langt der oppe mot nord! Knapt noen, i hvert fall ifølge tidligere fiskere fra øya, har vært på fiske så langt nord som Ruben Aanesland fra øya har vært i de siste uker og måneder. Vi snakker om Barentshavet det de fleste øyboere som oftest bare forbinder gjennom hendelser i TV-ruta – vi snakker om 75,5 grader nord, og det handler om en jobb tett på grensa til Russland.
- Jo, visst trives jeg. I jobben, ombord med rundt 30 arbeidskamerater, med tonnevis av fangst, og selvfølgelig er det jo veldig spesielt å se isbjørner seile rundt på store isflak kloss ved fiskebåten jeg er ombord i, sier Ruben på telefon til Flekkerøyposten.
Vi hopper litt tilbake i tid;
Ruben er ekte Flekkerøygutt. Han er blitt 26 år gammel og er oppvokst oppe i Myra ved barneskolen.
Allerede som 15-16-åring ville han ut på sjøen, på jobb der ute på det store blå havet, og det skulle etter hvert bli feriejobber og reketråling sammen med gutta ombord i den kjente Flekkerøybåten Monsun. Så ble det tur nordover ombord i en båt fra Fosnavåg, og det handlet om ringnot- og snurrevadfiske. Og så skulle det videre handle om en tråler fra Ålesund, før nesetippen vendte sørover igjen. Hjem til kjære Flekkerøy. Og han ryddet hodet og plass til skolegang innover på Teknisk fagskole. Han var 23 år gammel og ville bli maskinist.
For ut på sjøen igjen, ja, det skulle han.
- Så havnet jeg helt her oppe i september i fjor, ombord i båten «Tromsbas» fra Tromsø. Så når du snakker med meg nå, ser du på retningsnummeret at jeg ringer gjennom sentralen. For noen mobildekning har jeg ikke, ler Ruben gjennom tråden langt der oppe i Barentshavet.
- Men da jeg var på en tråler tidligere, var jeg på 82 grader nord. Så jeg er jo langt av sted på jobb, sier Ruben.
- Og jobben? Joda, det handler om å få fanget så mange snøkrabber som tenkes kan. Da vi snakket med Ruben like før deadline (Flekkerøypostens, red.anm) hadde de dradd opp 130 tonn, men var ikke ferdig ennå. På de to foregående turene dro de tilbake til Tromsø med 160-170 tonn per tur.
Omkranset
Og hvordan skjer så dette fisket, for de av leserne som ikke har fulgt så godt med i timen når det gjelder nettopp dette yrket og selv om Flekkerøy ligger her ute ytterst i havkjeften og omkranset av vann?
Båten han er maskinist ombord på heter som nevnt «Tromsbas», den er 75 meter lang og det jobber 30 mann ombord. All lasten frakter de til Tromsø, før den blir sendt videre til Japan. Ombord i båten er det alltid en inspektør fra Japan med så den biten av jobben blir OK. Og les videre, for det er ikke småtterier, dere som driver med litt krabbe- og hummerfiske utenfor øya;
50 liner
- Vi har 50 liner med 200 teiner på hver av dem. Så vi snakker om 10.000 teiner her som er ute i sjøen på ei og samme tid, sier Ruben fra båten i Barentshavet.
Men det er ikke bare snøkrabber det handler om. Så langt på turen hadde han sett fire isbjørner som kom seilende på isflak kloss ved båten!
- De var vel snaue femti meter fra båten. Og her ei natt tok styrmannen et bilde fra «broa». Da stod det to isbjørner på samme isflak, enda nærmere båten, sier Ruben som forteller videre at hvis alt har gått greit etter siste leveringen, og at båten er OK - kanskje blir å treffe på øya allerede denne helgen Da blir det i så fall på den første hjemmekampen til Fløy i morgen lørdag!
Artikkelen fortsetter under bildet.
Men det er ikke bare snøkrabber det handler om. Så langt på turen hadde Ruben sett fire isbjørner som kom seilende på isflak kloss ved båten. (Foto: Privat).

Proviant
Og vi må ta med at de er så lenge på sjøen om gangen at det er andre båter som kommer ut til dem, gjerne mellom drøssevis av isflak for å fylle på drivstoff, samt levere deler og proviant!
Ikke så rart om det kanskje blir litt godt å endelig komme hjem til en nykjøpt leilighet like ved Barneskolen i Myra, ikke så langt fra der han er oppvokst.
Snakk om en hverdag langt der oppe mot nord! Knapt noen – i hvert fall ifølge tidligere fiskere fra øya - har vært på fiske så langt nord som Ruben Aanesland fra øya har vært i de siste uker og måneder. (Foto: Privat)
Ruben Aanesland og mannskapet ombord på "Tromsbas" drar til Tromsø med 160-170 tonn snøkrabbe etter hver tur. (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS