– Vi ønsker ikke å ta folk. Vi ønsker at de skal kjøre ordentlig

Publisert

UP bruker flere hundre tusen kroner i helligdagsgodtgjørelse for å være til stede i påsketrafikken, skriver Lindesnes.
- Vi gjør som vi alltid har gjort. Vi er ute og kontrollerer der vi finner det for godt: Opp mot fjelldestinasjonene, men også E 18 og E 39. Været gjør at det nok er flere som er på vei til hytta ved sjøen i påska i år, sier distriktsleder Øystein Krogstad i Utrykningspolitiet.
- Vi svir av noen hundre tusen i helligdagsgodtgjørelse. Heldigvis er det ikke noen ulykkestopp i påska. Det er få alvorlige ulykker med hardt skadde og dødsfall, sier han.
Det tror Krogstad skyldes at folk vet at UP er ute på veiene, og tilpasser kjøringen etter det.
- Vi ønsker ikke å ta folk. Vi ønsker at de skal kjøre ordentlig. Vi vil ha folk trygt til hytta. Vi krysser fingrene for lite forelegg og ulykker. Det hadde vært en perfekt påske for oss, sier han.
Og at folk ikke ser noe til dem, betyr ikke at de ikke er der.
- UP er ute på veiene. Om de ikke har sett UP, har UP sikkert likevel sett dem og målt dem med laseren. Det er ikke alle plasser vi står og blomstrer midt i et veikryss, avslutter Krogstad.
Kolliderer for hundrevis av millioner
Selv om det er få alvorlige ulykker, skjer det mange uhell i påsketrafikken, ifølge forsikringsbransjen. Og flest skjer siste fredag før påske.
- Fredag før palmesøndag er en bulkefredag. Tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1658 bilskader til forsikringsbransjen, 30 prosent mer enn en gjennomsnittsdag. Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.
Statistikken fra Finans Norge forteller at det i fjor var over 12.000 ulykker totalt i påsken som kostet forsikringsselskapene vel 264 millioner kroner, ifølge pressemeldingen.
Fredag før påskeuken alene krasjet nordmenn for nesten 30 millioner kroner i fjor. Bilsmellene fra kollisjonsdagen i fjor kostet i snitt nesten 20.000 kroner hver, ifølge Frende Forsikring.
- Det er sure penger å betale for fem minutter ekstra på hytta, sier Roger Ytre-Hauge, motor-fagsjef i Frende Forsikring i en pressemelding.
- Mange stresser med å komme seg avgårde. Ryggeulykker oppstår gjerne når du skal ut fra parkeringshus med bilen full av påskesnop. Du taper veldig mye mer tid på å kollidere enn å kjøre årvåkent til hytta, sier Ytre-Hauge i pressemeldingen.
Når vi først er på plass der vi skal feire påske roer skadefrekvensen seg. Dagene med færrest skader i fjor var palmesøndag, skjærtorsdag og langfredag.
- Dette er dager hvor butikkene stort sett er stengt og folk er fremme eller hjemme der de skal feire høytiden. Selv på de rolige dagene er det snakk om mange hundre skader, men nedgangen fra kollisjonsdagen i dag er veldig stor, sier Ytre-Hauge i pressemeldingen.
- UP er ute på veiene. Om de ikke har sett UP, har UP sikkert likevel sett dem og målt dem med laseren. Det er ikke alle plasser vi står og blomstrer midt i et veikryss, sier Øystein Krogstad i Utrykningspolitiet. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Powered by Labrador CMS