Ragnar Olsen og Willy Andresen i Skjærgårdstjenesten i Søgne kommune inn til Solta med dagens første lass etter Strandryddedagen i 2018. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Tid for rydding av strender

  Redaksjonen
  11. apr 2019
  14:19
Strandryddeuka er Norges største nasjonale dugnad og finner sted 29. april til 5. mai, med ryddeaksjoner både langs kysten og i innlandet langs elver og innsjøer. Da vil frivillige over hele landet ha behov for ryddeutstyr til strandrydding og hjelp til å kvitte seg med avfallet etter sine ryddeaksjoner. Hold Norge Rent har arrangert Strandryddedagen siden 2011, og miljøbegivenheten har vokst hvert år siden.

Ryddeportalen
Ryddeportalen er de frivilliges interaktive ryddekart og et nyttig verktøy for kommuner som vil være med på dugnaden mot forsøpling. Her kan kommunen se de frivilliges planlagte og fullførte ryddeaksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Registrer forsøplede områder
I år inviterer Hold Norge Rent til en storstilt dugnad for å kartlegge forsøplede områder. Målet er både å få mer kunnskap om forsøpling og å gjøre det enkelt for frivillige å finne et sted å rydde.

For å legge inn et forsøplet område, gå inn i Ryddeportalen, klikk på kartet og velg «registrer forsøplet område».

Ryddepakker
I Ryddeportalen kan du finne hvor man leverer ut ryddepakker og her i Søgne kan du få ryddepakke på servicetorget på rådhuset, så lange beholdningen rekker. Man skal bruke gjennomsiktige avfallsposer til ryddingen, som er å få kjøpt der avfallssekker selges.

Avfallshåndtering
6. mai er det mulig å sette fra seg innsamlet strandsøppel på enkelte steder i Søgne, Hummervika. Lauvviga, Torvesanden og Høllesanden, men det er fullt mulig å levere det avfallet på gjenvinningsstasjonene til Avfall Sør også.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Over hele landet ryddes det søppel under Strandryddeuka. Her er det Asbjørn og Aurora som ryddet strender i vestbygda i 2017. (Foto: Privat).

Refusjonsordningen 2019
Også i 2019 kan alle som har hatt utgifter til transport eller behandling av marint avfall få refusjon for sine utgifter. Det er også mulig å søke om refusjon for transport av frivillige som for eksempel skoleklasser som deltar i ryddeaksjoner.

Husk å ta vare på dokumentasjon og sørge for at aksjonene blir registrert på Ryddeportalen.no.

Artikkelen ble først publisert på Søgne kommunes hjemmesider, og er noe redigert av redaksjonen.

Strandryddeuka er Norges største nasjonale dugnad og finner i år sted 29. april til 5. mai. (Foto: Midt-Agder Friluftsråd)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no