Forfatteren Gaute Heivoll ble onsdag kveld tildelt Sturlaprisen 2019 for boken "Sang for sekstiåtte forrædere". (Foto: Nicolai Prebensen)

Sturlaprisen 2019 til Gaute Heivoll

  Nicolai Prebensen
  10. apr 2019
  21:18
Onsdag kveld ble Gaute Heivoll tildelt Sturlaprisen 2019 for boken «Sang for sekstiåtte forædere».

I juryens begrunnelse står det:
«Vinneren av Sturlaprisen 2019 har skrevet en bok med sterk lokal forankring. Det er en fortelling som er respektfull, troverdig og fint skrevet om et vanskelig tema fra et bygdemiljø.

Boka har en lekende fortellerstil, og et suverent språk med mange allegorier og symbolbruk, som gjør leseopplevelsen til noe opphøyet. Språket er enkelt og fåmælt med vakre naturskildringer. Det er så en kjenner duften av årstider – syrin og sagspon, og den lystige bekken og fuglene. Forholdet mellom barn og foreldre skildres på en troverdig og gripende måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Boka har et vanskelig tema som forfatteren balanserer på en verdig måte. Det skjer på klokelig avstand til kjernen i konflikten, og personene taler sin egen sak. Menneskene i boka har gode sider selv om de tar dårlige valg, og beskrivelsene av disse er ikke dømmende på noe måte. Hele forfatterskapet er preget av respekt og kjærlighet til menneskene og bygda, og denne boka er et godt eksempel på det.»

I år ble det også tildelt en hederspris, og denne gikk til forfatteren Paal Helge Haugen.

Haugen takket for prisen og fremhevet kulturpersonligheten Sturla Ertzeid (bildet). (Foto: Rolf Steinar Bergli, Lindesnes Historielag).

- Ertzeid var en hedersmann. Han var eksempelet på det som var skriftas begynnelse. Av og til endte hans ord som små romaner og under en feiring av Ertzeid sa jeg til han at de lager ikke folk som deg lengre. Han spurte om de hadde miste tegningene, og jeg svarte ja. Du må klones Stura, fortsatte jeg og han svarte på sitt vis, det er for sent. Vi skylder alle Sturla en stor takk for det arbeidet han la ned i alle år for lokalhistorien, sa Haugen.

Juryen begrunnelse for hederspisen var:
«Vinneren av Hedersprisen 2019 har et forfatterskap som strekker seg over en periode på over et halvt hundreår. Siden debuten i 1965 har hans produktivitet vært, nær sagt, uten sidestykke. Over 50 publikasjoner bærer hans signatur.

Som poet regnes han blant vårt lands fremste av de nålevende. Ja, kanskje sågar den fremste. Han har også markert seg som en samarbeidende forfatter – med store fellesprosjekter både sammen med skrivende kolleger, billed-kunstnere og komponister.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Alle forfatterne fikk blomster under arrangementet på Søgne bibliotek onsdag kveld. (Foto: Nicolai Prebensen).

Også utenfor landets grenser er han et kjent navn, og det finnes i dag gjendiktninger av deler av forfatterskapet til rundt 20 språk, deriblant dansk, svensk, islandsk, engelsk, tysk, fransk, spansk og tsjekkisk. Han har dessuten mottatt en rekke prestisjetunge priser, bl.a. Doblougprisen, Kritikerprisen, Brageprisen, Cappelenprisen, Aschehougprisen og Gyldendalprisen – og i 2009 ble han slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.»

Juryen har bestått av: Kristian Strøm-Fladstad (biblioteksjef Søgne), Ingunn Greibesland (biblioteksjef Songdalen), Torvald Hellum (rådgiver Vest-Agder Fylkeskommune og tidligere biblioteksjef i Søgne) og Karin Irene Røch (pensjonert bibliotekar ved Finsland bibliotek).

Fakta:
Denne lokale litterære formidlingsprisen for Søgne og Songdalen deles i år ut for fjerde gang, og ble sist gang delt ut våren 2016. Juryen har vurdert bøker utgitt etter sist prisutdeling og ut 2018.

Sturlaprisen er oppkalt etter den kjente og kjære læreren og lokalhistorikeren Sturla Ertzeid som gikk bort i desember 2013. Prisen er en anerkjennelse for god litterær formidling forankret lokalt i Søgne og Songdalen i forhold til prisens statutter.

Sturlaprisen 2019 er et samarbeid mellom Søgne og Greipstad Sparebank, Søgne og Songdalen kommune.
Sist oppdatert 10.04.2019 klokken 21:24 av Nicolai Prebensen

Paal Helge Haugen fikk hedersprisen på bilbioteket onsdag. Under takketalen snakket han varmt om Sturla Ertzeid, og omtalte lokalhistorikeren som en hedersmann. (Foto: Nicolai Prebensen)

Søgne Bygdekor innledet det rundt to timer lange arrangementet på biblioteket i Søgne onsdag kveld. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no