- Sola kommer også til å gi sterk UV-stråling denne uka, og Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt ber folk beskytte seg. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)

Advarer mot finværet

  Hilde Wøhni Joakimsen, Lindesnes
  08. apr 2019
  13:30
Sol og høytrykk gjør at meteorologene advarer mot både høy UV-stråling og fare for gress- og lyngbrann denne uka.

- Det er et stabilt høytrykk som dominerer værbildet denne uka. Høytrykksenteret ligger sør i Norskehavet, og trekker etter hvert mot de sørlige delene av landet. Dette fører til stabilt og pent vær hele uka, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk Institutt.

To advarsler
Det stabile finværet fører med seg to ting som meteorologene nå advarer mot, skriver Lindesnes mandag. 

- Det første er at det blir så tørt og solrikt at gress- og lyngbrannfaren øker. Vi er i ferd med å utarbeide et varsel som sendes ut i ettermiddag, og dette gjelder for hele uka. Det kommer mest sannsynlig ingen nedbør denne uka, det er kanskje en liten mulighet for noen dråper midt i uka – men dette vil i så fall være forsvinnende lite. Det er en god del vissen vegetasjon rundt omkring, og det har allerede vært flere tilløp til både gress- og skogbranner i sør, sier Haga.

Artikkelen fortsetter under annonsen. 
Annonse

Bruk beskyttelse
Sola kommer også til å gi sterk UV-stråling denne uka, og Per Egil Haga ber folk beskytte seg.

- Denne uka blir det moderat UV-stråling med høye verdier, så folk bør begrense oppholdet sitt i sola – spesielt midt på dagen. En eller to timer i sola kan gi skade, og det er viktig å beskytte huden og øynene. Det er viktig å ikke glemme solkrem og solbriller de nærmeste dagene, sier Per Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Meteologisk Institutt.

Les UV-varselet her:

Det blir forholdsvis kjølig denne uka, og først palmesøndag blir det temperaturer som er normale for årstiden. Da meldes det om rundt 10 plussgrader, mens det i gjennomsnitt vil ligge på rundt halvparten denne uka.

Det varsles lite eller ingen nedbør de neste dagene og tørke gjør at faren for gress- og lyngbrann er økende. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no