Hvem skal innta de 71 plassene i nye Kristiansands første bystyre? Det går mot et spennende valg når velgerne skal avgjøre sammensetningen av folkevalgte for de kommende fire årene. (Foto: Jon Aamodt)

Små marginer i ny meningsmåling

  Jon Aamodt
  14. mars 2019
  13:31
Høyre er fremdeles det største partiet i nye Kristiansand, men Arbeiderpartiet haler innpå. Koalisjonen Høyre, Venstre, KrF og FrP får tilsammen 36 av de 71 mandatene i det nye bystyret ifølge en meningsmåling gjennomført av Respons Analyse på vegne av avisene Fædrelandsvennen og VG. 

Denne meningsmålingen ville gitt Høyre 18 representanter i bystyret, kun en mer enn Arbeiderpartiets 17 folkevalgte. KrF ville ha endt opp med ni representanter og FrP med syv, skriver fvn.no som publiserte resultatene fra meningsmålingen onsdag kveld. 

Høyre fremdeles størst
I januar 2018 viste den første meningsmålingen for nye Kristiansand en oppslutning på 33,2 prosent for Høyre. Ved tilsvarende måling i august fikk partiet 29,7 prosent og i den ferske målingen som nå blir presentert, er oppslutningen falt til 25,4 prosent. Ordfører Harald Furre sier til avisen at  han er glad for at Høyre er største parti og tror det vil gå mot et spennende valg. 

Ved kommunevalget i 2015 hadde Høyre en samlet oppslutning på 23 prosent i de tre kommunene som blir slått sammen, og ligger for øyeblikket godt an til å toppe dette resultatet. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Arbeiderpartiet har i det samme tidsrommet økt sin tilslutning fra 21.8 prosent i januar 2018 til nå 24,2 prosent, men ligger ikke an til å gjenta resultatet fra 2015 da partiet var størst i de tre opprinnelige kommunene som nå skal danne nye Kristiansand. 

– Vårt mål er selvfølgelig å bli største parti, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Mette Gundersen (bildet) til fvn.no. Hun tror partiets ordførerkandidat Jan Oddvar Skisland er en medvirkende årsak til fremgangen på meningsmålingene. 

Ønskeposisjon for Kleppe
I målingen som nå publiseres får 
Demokratene med Vidar Kleppe i spissen en oppslutning på 4,1 prosent. Med et så jevnt resultat som denne målingen viser, kan Kleppe fort bli en joker når storkommunens første bystyre konstitueres mot slutten av dette året. 

SV er det partiet som har økt oppslutningen mest siden forrige kommunevalg i 2015. Fra 3,3 prosent av stemmene ved valget for fire år siden, har partiet i den seneste målingen doblet oppslutningen til 6,6 prosent.

Resultatene i denne målingen fremkommer etter intervju med 602 personer og har en feilmargin på inntil fire prosent. 


Harald Furre, Ida Grødum, Terje O. Pettersen og Renate Hægeland kan føle seg trygge på en plass i det nye bystyret, men hvor mange partikolleger får de med seg, og hvordan bli forholdet mellom de politiske blokkene etter valget senere i år? (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no