- Denne vil du ikke ha besøk av. (Foto: Picturepoint.no/Gjensidige)

Millionskader etter mus og rotter i Vest-Agder

  Redaksjonen
  14. mars 2019
  13:04
I løpet av 2019 vil over 150 husstander i Vest-Agder få uønsket besøk.

- Etter kun noen få måneder inn i det nye året har vi allerede fått meldinger fra mange fortvilte kunder som har oppdaget ubudne gjester i hus og hjem, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Vest-Agder       
- Beregninger viser at bransjen totalt i 2018 totalt fikk meldt skader fra nærmere 150 fortvilte boligeiere i Vest-Agder som hadde fått gnagere på besøk, sier Voll. Totalt betalte forsikringsselskapene i dette fylket ut ca. 5 millioner kroner etter skader fra rotter og mus. Det er ingenting som tyder på at årets tall vil se annerledes ut.

Kostbare skader
- Skader på bygninger varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer. Døde dyr og avføring kan gi store luktproblemer, i tillegg spiser de alt de kommer over og kan ødelegge isolasjon, rør og elektriske anlegg, sier Voll. Han advarer om at ødelagte ledninger kan være brannfarlige. Det er heller ingen god følelse å legge seg om kvelden når en hører gnagelyder rett bak hodeputen, sier han.

- Skadeomfanget etter slike skader er store, sier Voll. Flere skader er gjerne på mellom 40.000 og 50.000 kroner. Han forteller at det også finnes flere eksempler der skadeomfanget har blitt på over en halv million kroner.

Totalt blir det årlig meldt inn nærmere 5000 skader (rotter og mus) til forsikringsbransjen og som gjør skader for over 250 millioner kroner. I tillegg er det store mørketall.

Her er Gjensidige sine fem råd for enten å hindre invasjon, eller begrense skadeomfanget hvis uhellet er ute:

  • Se over huset og tett åpenbare sprekker – spesielt ved grunnmur og bak kledningen
  • Fugeskum og isolasjon er som marshmallows for gnagere, men de er ikke glad i tettemidler som metallnetting og lignende
  • Ikke slå ut matrester nær huset, og ikke gi dyrene skjulesteder i form av avfall og lignende inntil husveggen
  • «Vil de inn så kommer de inn.» Er uhellet ute så ring forsikringsselskapet ditt før du gjør tiltak for å avtale mest hensiktsmessig fremdrift
  • Vær varsom med å bekjempe selv – bruk av gift uten feller kan føre til at dyrene dør inne i vegger og gulv og kan spre ubehagelige lukter

- Beregninger Gjensidige har gjort viser at svært mange boliger i Vest-Agder vil få besøk av små og store gnagere i løpet av 2019, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. (Foto: Gjensidige)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no