Fisker Lennart Danielsen håper nå at hele hvalhistorien snart er over. Nå er jeg lei hele saken, sier han. (Foto: Siren K. Døvik, Lindesnes)

Gjør nye forsøk på å lokalisere hvalen og loddet

  Nicolai Prebensen
  08. mars 2019
  13:25
- Jeg begynner å bli alvorlig lei av denne saken, sier Mandals-fisker Lennart Danielsen til N247 fredag ettermiddag.

Han snakker om vågevalen som av dyrevernmessige årsaker ble avlivet den 27. mai etter å ha strandet i en bukt på Uvår.


Hvalen ble dagen etter avlivingen slept ut på dypt vann og senket med et 750 kilo tungt betonglodd. Det arbeidet ble utført med hjelp av kystvaktskipet «Nornen». For sent ble det oppdaget at loddet og hvalen ble dumpet midt i tråldraget til ett av de mest rekerike felter for kystfiskefåten i Søgne og Mandal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Søgne Dykkerklubb har etter avtale med Søgne og Mandal kommuner gjort forsøk på å lokalisere hvalen, men utstyrssvikt har satt en stopper for prosjektet.

Fisker Lennart Danielsen har ved en tidlige anledning sagt til N247 at fiskere som har trålt i feltet taper mellom ti og tyve tusen kroner dagen fordi de ikke tar sjansen på å få bruket ødelagt av det tunge loddet.

Danielsen har ikke sluppet denne saken og han forteller at det endelig kan se ut som om noe skjer.

Kystvakta klar
- Jeg har kommet i kontakt med en kar som har en større ROV enn den som ble benyttet sist. Kystvakta har sagt at de stiller med fartøy for å lokalisere loddet, og det som eventuelt måtte være igjen av hvalskrotten. Nå venter jeg bare på at Kystvakta melder at de er klare til innsats, forteller Danielsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Den røde firkanten viser hvor hvalen og loddet ble dumpet. Strekene viser hvor trålerne går inn i ett av de mest rekerike feltene i sør.  (Foto: Skjermdump tråldrag).

- Jeg har ventet lenge på dette og er veldig lei hele saken nå. Jeg har ventet i flere uker nå for vi har jo hatt en periode med «flatt hav» i tre uker. Nå blåser det for mye, men det gir seg jo igjen. Jeg håper virkelig at ventetiden snart er over slik at vi får lokalisert og sjekket om vi kan starte trålingen i området igjen, avslutter Danielsen.

28. mai dumpet KV Nornens mannskaper hvalen og loddet midt i tråldraget til lokale fiskere i sør. (Foto: Kystvakten)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no