Vil videreføre elevombudet i nye Kristiansand

Publisert

Programleder Camilla Dunsæd støtter forslaget fra et enstemmig kommunestyre i Søgne og anbefaler overfor arbeidsutvalget og fellesnemnda at nye Kristiansand viderefører ordningen med elevombud. Forslaget innebærer at nye Kristiansand fra 01.01.2020 oppretter en 100 prosent stilling som elevombud.
I saksfremlegget til fellesnemndas møte den 5. mars vises det til Søgne kommunes oppretting av funksjonen i 2016 og årsrapport og et eget notat fra nåværende elevombud Tone Martha Sødal. Også i den nye kommunen skal elevombudet utføre sitt arbeid på fritt og selvstendig grunnlag, uavhengig av administrativ og politisk ledelse i kommunen.

Det er foreslått at ombudet rapporterer til den nye kommunens oppvekstutvalg. Administrativ plassering av stillingen er foreslått i direktørområdet for kultur, frivillighet og innbyggerdialog, i samsvar med forslag fra Sødal. 
- De fleste saker løses
Programleder (bildet) foreslår at endelig mandat for stillingen skal vedtas av det nye bystyret, men legger vekt på at stillingens hovedfokus skal være elevenes rett til et trygt og godt psykososialt miljø.
I sitt notat refererer Sødal til evalueringen som er foretatt. Den viser at ordningen i Søgne har fungert godt og vært en ressurs for mange barn, ungdom og foreldre. Ansatte i skolene har også tatt direkte kontakt med elevombudet for råd og hjelp. Hun skriver videre at de aller fleste sakene har resultert i en løsning der barnet/ungdommen har fått det bedre på skolen.
Sødal foreslår i notatet at elevombudet plasseres i rådhuskvartalet i Kristiansand, men at ombudet også skal tilbringe tid i dagens Søgne og Songdalen kommune. 
- Uavhengigheten viktigst
Saken skal nå behandles politisk, og dersom forslaget blir vedtatt vil nåværende elevombud i Søgne få tilbud om innplassering i stillingen ettersom det ikke er tilsvarende stillinger i de to andre kommunene i dag. 
- Får jeg tilbudet er det med stor ydmykhet jeg går til denne jobben. Jeg gleder meg til å ta fatt i den nye kommunen selv om det blir et ti ganger større elevgrunnlag enn i dag. Når bystyret har vedtatt endelig mandat må jeg se på hvordan dette kan løses, sier Sødal til N247.
Hun legger til at uavhengigheten i stillingen er det viktigste for å lykkes.
- Et elevombud kan ikke fikse alt, men vi kommer ofte inn tidlig i situasjoner og kan være med å stoppe mobbingen og finne løsninger før ting kommer ut av kontroll. Som elevombud står jeg fritt til å ha meninger og står alltid på elevens side, sider Sødal mens hun venter på politikernes behandling. 
Arbeidsutvalget skal behandle saken 26. februar, og fellesnemnda avgjør elevombudets fremtid i sitt møte 5. mars. 
Fellesnemnda for nye Kristiansand avgjør elevombudets fremtid i sitt møte 5. mars. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS