Barna på Sjøstjerna barnehage følger godt med når Tormod Vallesverd forteller. Skoleelev Even Hoem er modell og er iført tradisjonelt samisk antrekk for anledningen. (Foto: Jon Aamodt)

Barnehagen markerte samenes nasjonaldag

  Jon Aamodt
  06. feb 2019
  13:03
Han er ikke same, Tormod Vallesverd, men i følge ham selv er han over gjennomsnittet interessert i samenes historie. Gjennom sine mange besøk i Finnmark og kontakt med den samiske befolkningen, har han tilegnet seg mer enn nok kunnskap til at han gang på gang besøker barnehager og forteller om samiske tradisjoner. 

Da Sjøstjerna barnehage markerte den samiske nasjonaldagen onsdag, var Vallesverd som vanlig den som med stor innlevelse fanget barnas interesse og fortalte om samiske tradisjoner. Skoleelev Even Hoem som denne uken var på utplassering i barnehagen, hadde oppdraget som modell, og fikk prøve flere tradisjonelle samiske plagg helt til han etter Vallesverds overbevisning kunne lagt seg til å sove ute i snøen. 

Artikkelen fortsetter under bildet.
- Han trenger ikke engang et skinn å sove på. Med lue og disse klærne, sover han godt og varmt direkte i snøen, proklamerte Vallesverd. (Foto: Jon Aamodt). 

Tradisjon i barnehagen
- Vi har hatt denne markeringen flere år nå, og Tormod stiller alltid godt forberedt og formidler kunnskap om samer og samiske tradisjoner på en utmerket måte, sier Erlend Bakke, styrer på Sjøstjerna med sine 87 barnehageplasser. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

I tillegg til bidraget fra Vallesverd, pyntes barnehagen med samiske flagg, det blir servert blini, og en av barnehagens avdelinger har tatt turen til lavvoen på Vaglen som en del av markeringen 6. februar. 

Fakta: Siden 1993 har 6. februar blitt feiret som samisk nasjonaldag. Dagen er også offisiell flaggdag i Norge. Den markeres til minne om det første samiske landsmøtet som ble holdt i Trondheim i 1917.

En avdeling fra Sjøstjerna barnehage benyttet samenes nasjonaldag til et besøk i lavvoen på Vaglen. Varmen fra bålet inne gjorde nok godt en hustrig februardag. (Foto: Jon Aamodt). 

- Tormod stiller alltid godt forberedt, sier styrer Erlend Bakke som her takker Vallesverd for innsatsen onsdag. (Foto: Jon Aamodt)




Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no