Bussen fra Åros bom fast i snøen på god vei inn i boligområdet i Årosskogen. (Foto: Helene Sofie Vikse Fanebust)

AKT: - Det er ikke slik at vi ikke gjør noe

  Jon Aamodt
  02. feb 2019
  11:58
Tidligere denne uken ble en buss på rute 40 stående fast i innkjøringen til et boligfelt i Søgne etter å ha svingt av fra traseen som skal følges. Det siste halvåret har det vært flere uheldige episoder hvor busser har kjørt feil, havnet utenfor veien eller hatt sammenstøt med andre kjøretøy. De hvitmalte bussene er store og godt synlige i terrenget, og et uhell med en rutebuss blir godt lagt merke til av folk som er i området når det skjer noe galt. 

- Det er vi som står bak! Agder Kollektivtrafikk AS (AKT) er administrasjonsselskapet for kollektivtrafikken på Agder. AKT eies av Vest-Agder fylkeskommune (40 %), Aust-Agder fylkeskommune (40 %) og Kristiansand kommune (20 %), skriver selskapet på sin hjemmeside. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Vi har en avtale med operatøren som regulerer kvaliteten på tjenesten. Selvsagt skjer det uhell av og til med 2.500 avganger hver dag. Er det strekninger eller områder som er overrepresentert, ser vi nærmere på dette, og uansett blir hver enkelt hendelse gjennomgått, sier Siv Wiken, administrerende direktør i AKT, når N247 spør om hva som er årsaken til de uheldige episodene. 

- Vi har ingen grunn til å tro at det ikke er motiverte sjåfører på rutene, fortsetter Wiken.

Hun legger til at også operatøren Boreal tar hendelsene på alvor og sier at hver enkelt uheldige hendelse blir tatt alvorlig samtidig som operatøren og AKT er opptatt av å rette opp i feilsituasjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet. 
Tilnærmet full stopp for all trafikk i Høllen 7. jul 2018, etter at bussen har vært borti parkerte biler og ikke kom seg videre for egen maskin. (Arkivfoto: Jon Aamodt). 

- Trygt å kjøre buss
Wiken understreker at det er veldig trygt å kjøre buss. 

- Vi har gjort store fremskritt på sikkerhet de siste årene, sier hun og refererer til kundeundersøkelser som bekrefter at passasjerenes opplevelse av transporten er at dette en trygg måte å reise på. 

- Det er mange mennesker involvert og en kompleks situasjon, men vi i gjennomgår og følger opp alle forhold i driftsmøtene. Det er på ingen måte slik at vi ikke gjør noe, sier Wiken og legger til at så langt hun erfarer jobber operatøren med kontinuerlig opplæring av sjåfører.

- Så vidt meg bekjent er det et mål med faste sjåfører på rutene og det jobbes med dette, men det skjer endringer og av og til må personell bytte og kjøre strekninger de kanskje ikke kjenner like godt, sier Wiken til N247. 

Bom fast på Langenesveien etter at sjåføren kjørte forbi snuplassen og prøvde å snu ved en parkeringsplass. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)

Siv Wiken, administrerende direktør i Agder Kollektivtrafikk. (Foto: Agder Kollektivtrafikk)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no