- Det nytter ikke å prøve seg her, ser det ut som om haukugla på Lunde sier til den ilske skjæra som prøvde å skremme den bort til ingen nytte tirsdag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Ny fuglealarm i Søgne: - Nytter ikke å prøve seg her

  Nicolai Prebensen
  08. jan 2019
  12:14
Tirsdag formiddag gikk igjen fuglalarmen i Søgne. Denne gangen er det ikke snakk om en kuhegre, men om en haukugle som ble sett på gården til familien Lunde, på Lunde.

Da N247s fotograf kom til stedet satt ugla i toppen av et tre inne på gården sammen med flere skjærer som tydeligvis likte svært dårlig å få besøk av ugla. Alle skremmeforsøk så imidlertid ut til å prelle av den staselige fuglen.

Eksperten
Få minutter etter at N247 kom til stedet dukket selvfølgelig Odd Kindberg opp, kanskje den mannen i Søgne som vet mest om fuglelivet. Alarmen i miljøet var gått og like etter dukket flere fotografer opp.

- Vi har sett haukugle i Søgne tidligere, men ikke veldig ofte, sa han.

Han forteller videre at skjærer ikke tåler oppsynet av ugler og gjør det de kan for å få dem bort.

- Det hjelper lite, dette bryr ikke uglene seg noe om, sa han og satte avgårde for å fange det optimale bildet av haukugla.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Haukugla på gården til familien Lunde på Lunde tirsdag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).

SNL skriver om fuglen:
"Haukugle, fugleart i uglefamilien. Lang stjert og tverrstripet underside gir assosiasjoner til våre hauker og er bakgrunnen for navnet på denne ugla. Den hører med til våre middels store ugler sammen med hornugle, jordugle og kattugle. Lengden er 35–40 cm og vekt ca. 300 gram. Til forskjell fra de fleste uglene våre er haukugla dagaktiv. Den sitter gjerne lett synlig i toppen av et tre når den speider etter smågnagere.

Utbredelse
Hekker i Nord-Europa og rundt hele den nordlige halvkule. I Norge er den mest tallrik fra Midt-Norge og nordover. Den påtreffes i hekkesesongen hovedsakelig i bjørkebeltet og i høyereliggende barskog.

Formering
Haukugla er en såkalt smågnagerspesialist og hekker bare i år med god tilgang på slike. I slike år er haugla tallrik, mens de neste år kan være nærmest fraværende. Hekker i hule trær eller i store fuglekasser, men også på toppen av trær som er brukket. De 3–13 eggene ruges i 25–30 døgn. Ungene forlater reiret etter 23–27 dager. Haukugla kan være særdeles aggressiv ved reiret og da særlig når den har store unger".

Haukugle. (2017, 19. mai). I Store norske leksikon. Hentet 8. januar 2019 fra https://snl.no/haukugle.

Det tok ikke lang tid før Søgnes fuglekspert nummer en, Odd Kindberg var på plass på Lunde tirsdag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Haukugle og skjære på Lunde tirsdag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no