Sille Marie har ligget fortøyd ved Høllebrygga siden en uke før jul. Fredag kveld var tråleren igjen på vei til fiskefeltene og det går antagelig ett år før hun er tilbake. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Nå var det på tide å komme seg ut

  Nicolai Prebensen
  05. jan 2019
  13:29
I nesten tre uker har den 37.3 meter lange og ni meter brede tråleren «Sille Marie» ligget stille ytterst på Høllebrygga. Fredag klokken 17.00 våknet den vakre blå tråleren til liv igjen, og klokken 18.00 seilte den med et mannskap på fire, tre blad Salthaug fra Salthaug i Søgne, og en kar fra Flekkerøya ombord.

2.000 tonn NVG sild (Norsk vårgytende) skal opp av Norskehavet de neste ukene.

Øverst på broa står Bastian Salthaug (29) som skipper. I bunnen av tråleren har broren Tobias ((26) ansvaret for maskinen, som styrmenn er far Bent med, samt Frode Tønnesen fra nabokommunen.

«Tral-sjuka»
- Nå var det på tide å komme seg ut, «tral-sjuka» satte inn, og fisket må i gang igjen. Går alt som det skal dette året er ikke «Sille Marie» tilbake i Søgne før neste jul. Hun skal gå mer eller mindre sammenhengende på havet frem til årsskiftet, sier Bastian samtidig som han inspiserer båten og åpner opp kraner og overløpsrør før turen til Haugesund natt til lørdag. Der skal det bunkres før flere uker på sjøen etter silda står for tur.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Tobias Salthaug (26) er maskinist ombord på «Sille Marie» og trives godt på arbeidsplassen sin langt «der nede». (Foto: Nicolai Prebensen).

- Vi er to mannskapssett på «Sille Marie» og normalt er vi fjorten dager på og fjorten dager av. Denne turen blir nok noe lengre, sier han.

Det er Sille Marie AS som eier tråleren. Sille Marie AS er 100% eiet av Aamodt Hav AS. Aamodt Hav AS er eiet av er Aamodt Fiskeri AS, med drøye 50%, BSA Invest 25,5 prosent og YS Invest med 23,5 prosent. (begge Salthaug-familien).

Gjennom året har «Sille Marie» stort sett base i Egersund.

- Det er litt trist at vi ikke har muligheter til å levere hjemme. Egersund eller Danmark er de havnene som ligger nærmest hjembygda hvor vi kan få levert, mens det lengre nord i landet er mange steder å lande fangstene. Det er også trist at vi i Søgne ikke klarer å skaffe trålerne skikkelige havneforhold, i Egersund legger de til rette etter beste evne for flåten. Flott havn, bunkring og ellers alt vi trenger mer eller mindre på brygga. Når det er sagt så handler vi det vi kan lokalt når vi drar ut, men de store kjøpene gjøres i vest. Blant annet diesel, sier han.

5.000 timer
I 2018 gikk hovedmotoren ombord i tråleren 5.000 timer og hadde et forbruk på en million liter diesel.

«Sille Marie» er etter sørnorske forhold en stor båt. «Der oppe» føler mannskapet ombord seg små.

- Vi er vel en av de minste båtene i sildefisket og vi føler oss litt små, men båten er rolig i dårlig vær og vinteren langt nord kan være tøff. Vi får håpe vi er heldige og kan fiske sammenhengende fremover, sier Bastian, fremdeles i et iherdig arbeide med å gjøre skipet «ship shape» en halvtime før avgang.

- Har dere planer om å kjøpe større tråler?

- Det har vi ingen umiddelbare planer om, sier han lett smilende mens siste mannskap, han fra Flekkerøya, entrer tråleren.

- Frode kommer rett fra Canada. Han har vært på ferie og ble sittende snøfast i noen dager. Jeg tror han kommer rett fra Kjevik, omtrent uten å ha vært hjemom. Sånn er dette livet, sier skipperen og hilser på den sist ankomne.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Frode Tønnessen (bakerst) kom rett fra ferietur i Canada til industrifiske i det værharde Norskehavet. (Foto: Nicolai Prebensen).

Generasjoner
Salthaug-familien er fiskere i mange generasjoner og for Bastian og broren Tobias var det aldri snakk om noe annet en å følge generasjonene. Bastian har vært fisker siden han var 16 år, og maskinist Tobias siden han ble uteksaminert på fagskolen i Kristiansand for noen år siden.

Når nytt mannskap en gang mønstrer på for neste skift, er det onkel Yngvar som seiler som skipper.

Medeier i Aamodt Hav AS, Carl Aamodt sa i april 2018 da «Sille Marie» igjen var heleid av Søgne-folk, at han sover godt om natten tross investeringen på 200 millioner kroner.

- Stødige som banken
- Jeg sover godt om natten. Det har jeg alltid gjort, og med Salthaug-familien med i driften og på eiersiden er det ikke noe å tenke på. De er dyktige, stødige som banken, og både Bastian og onkelen Yngvar seiler som skippere, sa han dengang.

Da N247 søkte ombordstigningstillatelse før avgang fredag kveld spurte vi Aamodt om det var noe vi skulle spørre Bastian om, han svarte:

- Regnskapsavdelingen lurer på hva verdien av sildesesongen blir?

Det får vi ikke svar på før sesongen er over, vi ønsker uansett «skitt fiske».

Bildet under; «Sille Marie» passerer den røde lykta på Kjeøyane på vei ut Høllefjorden fredag kveld. (Foto: Nicolai Prebensen).

Skipper Bastian Salthaug (29) gjør Sille Marie klar til avgang fredag kveld. (Foto: Nicolai Prebensen)

Sille Marie er 37,3 meter lang og ni meter bred. Fredag kveld var juleferien over. Her forlater hun Høllebrygga etter nesten tre ukers landligge. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no