Fra en tallerken riskrem til kuer og nye brønner til landsbyen

Publisert

- Det startet med noe så enkelt som en tallerken med riskrem til to kenyanske bokselgere for noen år siden. Neste uke reiser vi 14 stykker til Kenya for å se på to brønner, et nytt hus og noen kuer. I tillegg til at vi skal besøke familiene til de to studentene, sier Halldis og Arnt Aasen hjemme i sofaen på Blåsmoen i Søgne. 
Halldis forteller om den dagen for 5-6 år siden da det ringe på døra og to kenyanske studenter ville selge bøker for å finansiere studiene sine ved universitetet i Nairobi. 
- Vi hadde akkurat laget riskrem, og studentene ble invitert inn for å smake og fortelle om seg selv. Det gikk ikke lang tid før jeg ikke orket å høre mer, men skjønte at vi måtte gjøre noe, sier Halldis.
- Det viste seg fort at de hadde jo ikke penger til mat, sier Arnt og legger til at de to hadde med seg 43 kilo mel som de skulle leve av under norgesoppholdet.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Joash og Fred hjemme hos familien Aasen på Blåsmoen. (Foto: Privat). 
Ukentlige besøk
Risgrøten og den videre samtalen denne dagen førte til at studentene ble invitert til ukentlige middagsbesøk hos familien Aasen. Halldis sørget for at de også fikk med seg tørrmat for en ukes tid når de returnerte til Flekkerøya etter middagsbesøkene. 
- Favorittmaten var stekt makrell med rømme og poteter. Kremost på tube viste seg å bli en liten nøtt for studentene som brukte den som tannkrem, forteller Halldis.
Hjelpen fra familien Aasen stoppet imidlertid ikke her. Familie, venner, naboer og flere ble etter hvert engasjert for å hjelpe ikke bare de to studentene, men hele storfamilien i den avsidesliggende landsbyen. Under samtalene på Blåsmoen kom det fram at familien ønsket seg en ku. Da kunne de både få melk til seg selv og i tillegg litt å selge. Med god hjelp fra venner ble det samlet inn både penger og klær til den kenyanske landsbyen. 
De to studentene fikk hver sin PC. Disse ble senere stjålet, men da stilte familien opp med nye. I tillegg er 20 brukte, restaurerte PCer donert kenyanerne gjennom en av Aasens forretningsforbindelser. De to studentene har kommet til Norge hvert år senere for å selge bøker, men da har de vært i andre deler av landet. Halldis og Arnt har besøkt dem i Bergen, Haugesund og andre steder. 
Miss Norway, Miss Søgne og Miss Halldis
Kuer er det også blitt i den lille landsbyen i område Kisii. 
- Den første kua fikk navnet Miss Norway. Etter hver ble det enda en ku og den fikk navnet Miss Søgne. Nå er det blitt kalver også og et av de nyeste dyrene har fått navnet Halldis, forteller Halldis med et smil.
Arnt forteller om en av de kenyanske familiene som måtte gå tre kilometer for å hente vann. 
- Nå har vi fått ordnet slik at de har fått to nye brønner og kan hente opp vann. De har nå også klart å lage murstein. En har bygget hus og de selger også murstein og skaffer seg litt ekstra penger på den måten, sier Arnt.
Gjennom årene etter det første besøket har det blitt sendt masse klær til landsbyen. De «norske» klærne er lette å kjenne igjen når Halldis viser bilder fra landsbyen. 
Artikkelen fortsetter under bildet.
I Kisii har de nå laget murstein både til eget hus og til salgs for å spe på økonomien i familien. (Foto: privat). 

Mange som hjelper
- Fra en lokal forbindelser her fikk vi 59 helt ny skjorter som ble sendt ned og det kommer mye fra familie og venner som tømmer klesskap og sender både nye og brukte klær som barn har vokst fra eller som ikke brukes av eierne. Når vi neste uke reiser ned 14 stykker har vi med oss flere kofferter med klær. Mange har hjulpet med å betale for de ekstra kiloene vi har med på flyet. Vi har en egen «Kenya-konto»  hvor alt går uavkortet til hjelp, sier Halldis idet en melding tikker inn på mobilen hennes og hun med et kort blikk ser at nye 7.000 kroner er inne på konto. 
- Du vet, dette er jo ikke bare vi som gjør. Det er mange som hjelper på ulike måter og vi ser ikke på dette som noen belastning for oss, sier Halldis.
- Joash og Fred, de to som dukket opp på Blåsmoen første gang for 5-6 år siden er nå snart ferdige med sin universitetsutdannelse. Da regner vi jo med at de må kunne klare seg selv, men vi ser for oss at vi vil fortsette å hjelpe, gjerne være med å støtte et prosjekt i det samme området vi har vært engasjert allerede, sier Arnt. 
Annerledes julefeiring
Mandag venter flyturen til Kenya før følget skal ut på en 6-7 timers kjøretur i innleide minibusser, to til folkene, en ekstra til koffertene.
- Vi to feirer jul og nyttår i Kenya. Resten av følget reiser videre på ferie etter besøket i landsbyen, sier Arnt og Halldis som begge to ser frem til en helt spesiell julefeiring. 
Bildet under: Helt klart et noe annerledes «julebord». (Foto: privat).
Sist oppdatert 12.12.2018 klokken 10:58 av Nicolai Prebensen
Barna i Kisii ser ut il å kose seg i nye klær. (Foto: Privat)
To brønner er finansiert med hjelp fra norske venner. (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS