Hovedgjesten, Natasha Pedersen, levde i 17 år med ansvaret for sin alvorlig syke datter Andrea, helt til Andrea døde i 2009. (Foto: Privat)

Vil hjelpe folk til å snakke om døden

  Jon Aamodt
  09. nov. 2018
  11:13
- Vi må tørre å snakke mer om døden. Det hjelper oss til å leve. sier Natasha Pedersen, daglig leder i Foreningen for Barnepalliasjon (FFB).

Hun er hovedgjesten når Jølstad Begravelsesbyrå inviterer alle interesserte til arrangementet «…å sette ord på døden» i Buen Kulturhus i Mandal tirsdag 13. november klokken 18.00. 

Arrangementet har sterk Søgne-representasjon, gjennom de to gravferdskonsulentene Jan Olav Brufjell og Reidun Borøy, som begge er bosatt her i bygda. I tillegg skal en annen Søgneboer, tidligere sjefredaktør Hans-Christian Vadseth i Fædrelandsvennen, lede arrangementet.

- Vi dekker området Kristiansand-Mandal, og jeg utelukker ikke at det finnes folk i Søgne som kunne tenke seg å delta på et arrangement der døden og livet er tema, sier Brufjell.

Han forteller at han og kollegene ofte møter mennesker som har mange spørsmål knyttet til døden.

- Hvilke salmer og sanger ville far ha likt? Ville mor helst begraves eller kremeres? Ofte opplever vi at pårørende ikke vet, fordi det aldri la seg til rette for samtalen, verken om dette eller om de eksistensielle tingene. Vi vet av erfaring av det å sette ord på døden kan være en lettelse, både for de som vet de snart skal dø, og for de som blir igjen når noen går bort, sier Brufjell om bakgrunnen for arrangementet.

- Tror mine erfaringer kan hjelpe andre
Hovedgjesten, Natasha Pedersen, levde i 17 år med ansvaret for sin alvorlig syke datter Andrea, helt til Andrea døde i 2009.

Erfaringene hun høstet i denne perioden, og utdannelse hun har tatt, gjør at Natasha i dag er en av Norges fremste eksperter innen barnepalliasjon. Det er et fagfelt som handler om pleie og omsorg for alvorlig syke og døende barn.

- Selv levde jeg med vissheten om at mitt barn skulle dø i nesten alle årene Andrea levde. Det ga meg innsikt og erfaring som jeg gjerne deler med andre. Oftest snakker jeg om faget barnepalliasjon, men jeg tror mine erfaringer kan være til hjelp for alle mennesker som lurer på hvordan man kan forholde seg til døden, både sin egen og andres, sier Natasha.

Vadseth, som leder arrangementet, sier at møtene med Pedersen har gjort inntrykk på ham.

- De fleste vil bli berørt av Natashas historie, som jeg tror også kan inspirere andre til å sette ord på døden slik at den blir en naturlig del av livet, sier Vadseth.
Sist oppdatert 09.11.2018 klokken 11:26 av Nicolai Prebensen

Det er Hans-Christian Vadseth som skal lede arrangementet i Buen kulturhus. (Foto: Firsthouse)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no