Hvaldumpingen: Gjør nye forsøk på å heve hvalen og loddet

Publisert

- Jeg har selv fått revet i filler trålen i det området. Selv om jeg ikke vet om det var loddet jeg hengte meg opp i, kan vi ikke ha det slik. Derfor tok jeg kontakt med Kystvaktens fiskerioffiser i et forsøk på å få ryddet opp, sier Mandals-fisker Lennart Danielsen til N247 onsdag ettermiddag.


Det var den 27. mai at en vågehval strandet på Uvår. Den var syk og ble samme dag avlivet av oppsynsmann Espen Halvorsen ved hjelp av mannskaper fra Skjærgårdstjenesten i Søgne kommune.
Dagen etter ble hvalen slept ut på dypt vann og senket med et 750 kilo tungt betonglodd.
Trålfelt
I ettertid viste det seg at posisjonen dumpingen fant sted er midt i trålfeltet til lokale rekefiskere i Søgne og Mandal. Flere forsøk på å få Kystvakten til å bøte på forholdet med å flytte hvalen og loddet til en annen posisjon var nytteløst. Søgne og Mandal kommuner ble så enige om at Søgne Dykkerklubb skulle gjøre et forsøk på å fjerne loddet mot at utgiftene ble dekket.
5. september gjorde medlemmene et forsøk på å feste et tau i loddet, men en kranglete ROV umuliggjorde arbeidet.
I sommer tok rekefisker og mandalitt Lennart Danielsen direkte kontakt med fiskerioffiser Johnny Høgseth i Kystvakten under et møte, og i det han selv kaller pene ordelag, ba han Kystvakten rydde opp.
Godvilje
- Jeg la godviljen til, og Høgseth lyttet. For å gjøre en forholdsvis lang historie kort, er prosessen nå i gang igjen og jeg har i dag blitt lovet at kystvaktskipet «Nornen» skal gjøre et forsøk på å heve loddet innen 21. november, sier han.
I følge Danielsen går KV «Nornen» ut i patrulje til uka og vil, når været tillater det, gjøre et forsøk på å heve loddet og det som måtte være igjen av hvalkadaveret.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ordføreren i Mandal, Alf Erik Andersen (Frp) kalte hvaldumpingen «som å dumpe et lik i naboens hage.» (Foto: Petter Emil Wikøren, Lindesnes Avis).
- Det hersker litt tvil om nøyaktig hvilken posisjon hvalen ble dumpet på, men kystvaktskipet har med seg en ROV som skal søke i området. Finner de loddet vil de feste et tau i det og heise det opp. I utgangspunktet ville de bare lokalisere loddet, men jeg fikk dem til å eventuelt kjøre hele prosessen i en og samme runde. Vi har sagt at vi stiller med båt som kan ta loddet ombord eller eventuelt flytte det til et annet sted dersom det fremdeles er mye igjen av hvalen, noe jeg tviler på, sier han videre.
Forsøk
- Viser det seg at loddet er sunket ned i gjørma, kan det jo bare ligge. Uansett kunne vi ikke ha dette usikkerhetsmomentet i et område som vi benytter mye, og nå gjør i alle fall Kystvakten et forsøk i aller nærmeste fremtid, avslutter rekefisker Danielsen.
Her blir loddet og vågehvalen dumpet midt i trålfeltet til rekefiskerne i Søgne og Mandal. Nå kommer kystvaktskipet tilbake til området for å gjøre et forsøk på å heve loddet igjen. (Foto: KV Nornen)
Den røde firkanten markerer hvor hvalen og loddet ble dumpet, midt i trållinja til lokale rekefiskere. (Foto: Skjermdump)
Powered by Labrador CMS