Hilde Lunde, sammen med seniorene (f.v.) Martin Johan Vindheim, Bernt Simonsen, Erik Hoem, Per Arne Bjørnhom og Anders Lindstøl. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Jeg er nok litt i overkant sosial

  Nicolai Prebensen
  01. nov. 2018
  16:16
- Det var vondt for meg å sitte hjemme og ikke være godkjent når Søgne Røde Kors Hjelpekorps var ute på leteaksjoner lokalt. Derfor tenke jeg at jeg ville foreta meg noe, og på nyåret startet vi opp Søgne Røde Kors Hjelpekorps seniorgruppe, sier Hilde Lunde til N247 samtidig som hun fyrer opp en ny kanne kaffe til noen voksne mannfolk som sitter noen få meter unna.

Latteren sitter løst når herrene mimrer om hjelpekorpsaktiviteten for noen år siden. En Ford Transit med en lenestol bak som en av korpsets første beredskapsbiler bringer tydelig frem mange gode minner.

- Vi kom frem da også, sier Anders Lindstøl kvikt.

En annen «senior» finner ut at det i år er 30 år siden han sluttet som hjelpekorpser. Nå er han på sitt vis tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Stiftet 1941
Det lokale hjelpekorpset ble stiftet i 1941, og har gjennom tidene hatt over 200 aktive medlemmer. I dag har korpset i overkant av 50 aktive hjelpekorpsere på alarmplanen, nest størst i Agder. Det er bare Kristiansand med sine over 80.000 innbyggere som har noen få hjelpekorpsere flere på samme plan.

Onsdag kveld var igjen veteranene på plass i Røde Kors-huset på Lunde, og for første gang skulle kvelden ha et faglig innhold. Tom Erik Dønnestad, som snart kan feire 40 år som aktivt medlem, skal repetere hjerte-lunge-redning for «gamlekara».

Holger-Nielsen
- Jeg trenger ikke å repetere noe som helst. Holger-Nielsen metoden sitter som støpt, sier Lindstøl kvikt, til stor latter fra den sosiale gjengen.

Til underretning er den metoden som ble oppfunnet i 1931 i dag ikke anbefalt som livreddende metode (red.anm).

Mer kaffe kommer på bordet, Twist til kaffen er viktig, og så kan Dønnestad starte «oppfriskningskurset».

- Vi har vært opp mot 12 stykker på disse kveldene vi arrangerer og har kun bestått av rent sosialt samvær, fortsetter Hilde Lunde.

- Vi møtes ikke så altfor ofte, men jeg vil gjerne være med på å gi de av seniorene som ønsker det, en mulighet til å ta opp igjen godkjenningen som må fornyes hvert tredje år. Den ene av «gutta her» Erik Hoem, er fremdeles aktiv og står på som bare det. For egen del vil jeg gjerne ut igjen når det skjer noe lokalt. Det blir bare for tøft for meg å ikke kunne dra ut når noe skjer, sier hun, for første gang denne kvelden uten et stort smil og en smittende latter.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Oppfriskning av livreddende førstehjelp med Tom Erik Dønnestad onsdag kveld. (Foto: Nicolai Prebensen).

Lunde vil gjerne ha inn flere damer i seniorgruppa.

Mange mannfolk
- Det er i overkant mange mannfolk her, og det er jo fint, ler hun.

- Jeg kunne likevel tenke meg at flere kvinnelige «seniorer» ble med. Å ta kurs og godkjenne seg som søks- og redningspersonell er ikke nødvendig, det er det sosiale som er det viktigste for oss i seniorgruppa. Det er bare å melde seg, avslutter hun.

Det kom opp mange artige historier da Magnus-skikjelken ble montert under seniorgruppas medlemsmøte onsdag kveld. Tom Erik Dønnestad monterer sammen med Per Arne Bjørhom, Bent Simonsen og Eirik Hoem. (Foto: Hilde Lunde)

Holger-Nielsen metoden som ble funnet opp i 1932. Bildet kommer fra dansk postkort fra 1955. Denne metoden anbefales ikke i dag. Nå er det 30:2 som gjelder. (Foto: Nasjonalbibliotekets bildesamling)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no