- Ikke alt er bedre i Kristiansand

Publisert

- Det er ikke slik at alt er bedre i Kristiansand og at vi skal tilpasse oss dere. Det må bli større fokus på at vi skal bygge noe nytt. Dette medfører endringer, også for dere i Kristiansand. Endringer kan gjøre litt vondt av og til, sa Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) da Fellesnemnda for nye Kristiansand tirsdag skulle behandle en sak som berører hvordan den tekniske driften av idrettsanlegg skal organiseres i den nye kommunen. 
Programledelsens forslag til organisering har skapt uro i idrettsmiljøet og enkelte frykter løsningen kan skape vanskeligere vilkår for idretten og frustrasjon i det frivillige arbeidet dersom forslaget blir vedtatt.
Da saken med overskrift «Administrativ organisering av nye Kristiansand - oppfølging av vedtak i fellesnemnda» skulle behandles, gikk Søgne-ordføreren på talerstolen og startet sitt innlegg med at dette har vært en vanskelig sak helt fram til i dag. Hun minnet om at nemnda nettopp hadde diskutert nærdemokrati og innbyggerinvolvering og mente at man i forhold til idretten snublet litt.
- Må ta på alvor
- Frykten for å bli nedprioritert og nedgradert administrativt er kanskje ikke reell, men det er den følelsen mange sitter med og det må vi ta på alvor, fortsatte Hilde. 
Hun la til at hun har tro på modellen som er forslått, og synes den ligner noe på organiseringen i Søgne kommune. Søgne-ordføreren understreket at det er viktig å løfte folkehelsedebatten opp på et høyere nivå og refererte til en nylig undersøkelse som konkluderer med at friluftstiltak ofte nedprioriteres av det offentlige, men nevnte i samme åndedrag at Søgne kommune har høyt fokus på denne type tiltak. 

- Fungerer i Søgne
- Vi har kort vei til ingeniørvakt i Søgne og her får vi byttet lyspærer og brøytet kunstgressbaner i motsetning til i Kristiansand, fortsatte Hilde og viste til oppslag om manglende brøyting på Hellemyr sist vinter. 
- Våre haller har godt vedlikehold. I Kristiansand virker det noe mer usystematisk og hallene er litt nedslitte. Jeg har merket meg eksempler på dette fra Gimlehallen og Sukkevannshallen, så jeg kjøper ikke argumentasjonen fra idretten om at alt er bedre i Kristiansand. Vi har hatt et velfungerende apparat i Søgne med denne modellen, sa hun.
Hilde sa videre at hun kjente igjen en del argumentasjon fra kommunereformdebatten der enkelte var redde for at idrettslag kunne bli lagt ned og at dugnadsviljen forsvant. 

Tillyst møte om serviceerklæring
- Saken er for dårlig opplyst til at vi kan ta avgjørelse i dette møtet. Det er tillyst et møte med idretten og vi må vente til dette er avholdt for å se om det kan bli enighet om er serviceerklæring, avsluttet Søgnes ordfører og fremmet samtidig et forslag om at saken om drift av idrettsanlegg utsettes til etter møtet om serviceerklæringen med idretten er avholdt.

Med et utsettelsesforslag på bordet ble den videre debatten avskåret til å dreie seg om utsettelse eller ikke. Etter at både Jørgen Kristiansen (KrF), Renate Hægeland (H) og Stian Storbukås (FrP) hadde signalisert støtte til Hildes forslag ble utsettelsesforslaget tatt opp til votering og enstemmig vedtatt. 
Nå har administrasjonen og idretten en måned på seg før fellesnemnda får saken tilbake på sitt desembermøte.
Det var mye snø rundt Doorwaybanen på Tangvall etter at Jens Magne Østermann hadde brøytet kunstgressbanen mange ganger sist vinter. (Foto: Arkiv: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS